Pénzügy

Komoly bajba kerülhetnek a devizaadósok

Nagyon rosszul járhat, aki ölbe tett kézzel várja az állami segítséget.

Devizahitelesek tömegei kaphatnak vissza pénzt az elszámoltatási törvény nyomán, s a törlesztőrészletek is jelentősen csökkenhetnek. Ám az elszámolásra a várható perek miatt még jó ideig várni kell, ami miatt sokan gondolják: miután úgyis visszajárnak a túlfizetések, az elszámolásig nem érdemes fizetni a törlesztőrészleteket.

Nagy hiba. Élő szerződés lévén a törlesztőrészleteket attól függetlenül fizetni kell, hogy később abból visszajárhat valami – idézi a Magyar Nemzet Gergely Pétert, a Bankráció.hu elemzőjét. Már csak azért sem érdemes elmaradni a befizetésekkel, mert három hónapnyi hátralék felhalmozása után egyrészt fölkerülhet az adós a negatív KHR-listára, azaz megbízhatatlan ügyfélnek bizonyul, másrészt a bank felmondhatja a szerződését.

Ez utóbbi veszély alól csak a törvény hatályba lépését követően mentesülhet az ügyfél. Legalább ennyire fontos szempont, hogy később a nem fizető adóst a bankok nem nagyon fogják keresni a devizahitelek forintosításakor kedvező kamatozású forinthitellel. Pedig a várakozások szerint komoly verseny alakulhat ki a jó adósokért, akik több bankot is megversenyeztethetnek, hogy minél alacsonyabb törlesztőrészleten válthassák át forintra devizahitelüket – teszi hozzá a szakértő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik