Pénzügy

Devizahitelesek! Forintosításra felkészülni

Két új eszköz bevezetésével segíti a Magyar Nemzeti Bank a lakossági devizahitelek elszámolását és kivezetését - jelentették be a jegybank mai sajtótájékoztatóján.

A Portfolio írta meg, hogy két új eszköz bevezetésével segíti a Magyar Nemzeti Bank a lakossági devizahitelek elszámolását és kivezetését. Az eszközökre azért van szükség, mert a devizahitelek kivezetése és forintosítása jelentős banki devizakeresletet generál, ami gyengítené a forintot. Így viszont egyszerre kerülik el, hogy a forint árfolyamára nyomás nehezedjen, és hogy a jegybank devizatartaléka jelentősen csökkenjen.

A lényeg, hogy a jegybank a devizatartalékából ad pénzt a kereskedelmi bankoknak, és ezzel nagyon jó üzletet csinál. A jegybank 3 milliárd eurót (mai árfolyamon 930 milliárd forintot) ad a devizatartalékából a bankoknak. A jegybank 2 milliárd eurót ad arra, hogy a kereskedelmi bankok a rövid lejáratú forrásaikat csökkentsék, ezzel az ország bruttó adóssága is csökkenjen. Ma fogadja el a parlament a mentőcsomagot, a devizahiteleket pedig jövőre fogják forintosítani. A kétféle eszköz már október 13-ától áll a bankok rendelkezésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik