Gazdaság

Egy évre felfüggesztik a kkv-k adóellenőrzését

Méghozzá gazdaságélénkítési céllal. Na, azért nagyon ne örüljenek, mert nem nálunk. Hanem Dél-Koreában. Nekik ez bejött már máskor is.

Dél-Korea, gazdaságösztönző céllal, 2015 végéig felfüggeszti a kis- és középvállalatok (kkv) adóellenőrzését – írja a Korea Herald hírportál. 

Már máskor is alkalmazták

A halasztó intézkedés az évi 100 milliárd wont (23 milliárd forint) meg nem haladó forgalmú vállalatokra, az országban működő cégek mintegy 25 százalékára, 1,31 millió cégre vonatkozik.

A dél-koreai adóhatóságok már hoztak hasonló intézkedéseket gazdaságélénkítő céllal, például az 1997-es ázsiai és a 2008-as globális pénzügyi válság után. A mostani azonban nagyságrendjében meghalad minden korábbit.

Teherkönnyítésnek fogják fel

Az ellenőrzések elhalasztása elsősorban a gazdasági lassulásnak leginkább kitett szektorokban, a hátrányos helyzetű régiókban, valamint a gazdasági növekedés motorjának számító iparágakban, illetve a munkahelyeket nagy számban teremtő szakmákban tevékenykedő vállalatokat kívánja mentesíteni az ellenőrzéssel járó terhek alól.

A nagy konglomerátumok érdekeltségeire, illetve az olyan vállalatokra, amelyek valamilyen okból egyébként az adóhatóság látóterébe kerülnek, az ellenőrzés alóli mentesítés nem vonatkozik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik