Gazdaság

Agrárbukta – ezért maradtunk le a brüsszeli pénzről

A magyar gazdák egyetlen eurócentet sem kaptak az orosz embargó miatt létesített uniós zöldség-gyümölcs kártalanítási alapból. Valószínűleg a lengyelek miatt.

A 167 millió eurós keret 85 százalékát a lengyelek vitték el, feltehetően trükköztek – írta a Figyelő. Brüsszel ezért változtatott az eddigi rendszeren: az új keretben minden tagország külön pénzes borítékot kap.

Orosz embargó

Szemesnek áll a világ

Még az Európai Unió agyonszabályozott agrárszektorában is ez a helyzet úgy tűnik. Az Európai Bizottság az orosz embargóra reagálva augusztus közepén nyitott meg először egy 125 millió eurós támogatási keretet a hoppon maradt európai zöldség- és gyümölcstermesztők kompenzálására. Bár az uniós gazdasági szankciókra válaszul elrendelt orosz ellenlépések a globális európai agrár-élelmiszer export mindössze 4,2 százalékát sújtják, az EU Oroszországba irányuló zöldség- és gyümölcskivitelének majdnem 30, sajtexportjának pedig 33 százaléka érintett.

Az EU-s támogatási keretből az uniós költségvetés alapvetően az orosz piac bezárulása miatt a termelők nyakán maradt termékek piacról való kivonását finanszírozta. Ha a bennragadt alma, körte, paprika vagy éppen paradicsom iskoláknak, szegényeknek és más hátrányos helyzetű rétegeknek jutott, akkor annak ingyenes kiosztását például 100 százalékban pénzelte az EU, amely a kényszer- és a zöldszüretelésre is a költségek 90 százalékáig biztosít forrást a gazdáknak. És a lengyelek nagyon gyorsak voltak. 

Hamar kimerült a keret

Bár az eredeti tervek szerint az érintettek novemberig pályázhattak az uniós támogatásra, Brüsszel szeptember 10-én hirtelenjében megtagadta az újabb kérelmek befogadását, miután a keret legalábbis papíron teljesen kimerült.

Az Európai Bizottságnál a lapnak megerősítették azt az információt, hogy az „amíg a készlet tart” elv alapján működő kompenzációs mechanizmusból a magyar exportőröknek mint már mi is megírtuk, egyetlen euró sem jutott.

További részleteket a Figyelő.hu-n olvashatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik