Gazdaság

Már a cigicsempészet is növeli a GDP-t

Az idei évtől másképp kell számolni a gazdasági mutatókat, mint eddig. Így a prostitúció és a drogfogyasztás mellett a fekete dohánykereskedelem is beszámít a bruttó hazai termékbe.

Magyarország és az Európai Unió is áttért 2014-től a kötelezően módosított nemzeti számlarendszer-statisztikára. Ez a lépés kissé átrajzolja a gazdasági mutatókat. No de azért annyira nem, hogy a magyar gazdaság teljesítménye lekörözné vagy legalább elérné a válság előtti szintet – írta a Napi.hu.

A váltásra azért volt szükség, hogy teljesen összehasonlíthatóvá váljanak a nemzetközi, az uniós és a magyar gazdasági teljesítményről szóló adatok.

Pluszok és mínuszok

A cikkből kiderül, hogy pozitív és negatív hatásai is vannak a változtatásnak. Utóbbira példa, hogy a magánnyugdíjpénztárak államosításából származó mintegy 3000 milliárd forintot már nem egyszeri költségvetési bevételként kell elszámolni, hanem el kell teríteni 35 évre, a nyugdíjszolgáltatás ellentételezéseként. Emiatt a 2011-es GDP-többlet rögtön hiánnyá alakult.

Viszont például az új számítás miatt 2012-ben összességében 500,7 milliárd forinttal magasabb lett a GDP. És emiatt utólag mérséklődött a hiány is. Vagyis az újfajta számítással kicsivel könnyebb lesz a kormánynak tartania a költségvetési és a hiánycélokat is.

A prostitúció is

Ezentúl a cigicsempészet is növeli a GDP-t

A prostitúció és a drogpiac becsült bevételei már 2006 óta szerepelnek a bruttó hazai termékben (GDP). Ehhez a trendhez csatlakozik most a csempészet is. S mivel az italcsempészet nem számottevő, a cigarettacsempészet viszont igen, utóbbit is számításba veszi már a KSH a GDP-nél.

2010-ben a NAV 11 milliárd forintra, 2011-ben 5,1 milliárd forintra, 2012-ben pedig 7 milliárd forintra becsülte a csempészcigi-forgalmat. Szóval ennyit adhat hozzá a GDP-hez ez a tétel.

Ide tartozik, hogy a GfK piackutató korábbi tanulmánya szerint vannak az országnak olyan részei, ahol több mint duplájára nőtt a fekete cigiforgalom, de ezt a NAV kétségbe vonta. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pedig azt állította augusztusban, hogy nem a dohánypiac átszervezése miatt nőtt a feketézés. 

Ha bővebben is kíváncsi, hogyan változnak az átszámítással a mutatóink, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik