Gazdaság

Orosz fenyegetés: se gáz, se olaj nem lesz!

Be akarnak keményíteni azokkal a kelet-közép-európai országokkal szemben, akik az elmúlt években orosz gázt adtak el Ukrajnának.

A reexportban Magyarország mellett Szlovákia és Lengyelország is érintett. Az a bűnünk, hogy az oroszoktól vásárolt gázból értékesítettünk az ukránoknak. Idén az oroszok szerint mintegy 1,7 milliárd köbmétert, 2012 és 2014 között pedig összesen mintegy 3,8 milliárd köbmétert – írta a Napi.hu.

Ez pedig nagyon nem tetszik az oroszoknak, merthogy a továbbértékesített gázt Európának szánták, egyáltalán nem Ukrajnának. Hiszen az ukránok több millió dollárnyi gáz árával tartoznak. Pont ezért állították le feléjük a gázszállítást júniusban. És szerintük jogszerűtlen volt, hogy mi továbbadtuk.

Jön az Ukrajna-törvény?

Ezért az oroszok most egy új törvény előkészítésén dolgoznak. Ez megakadályozná, hogy olyan országokba szállítsanak nyersolajat, olajszármazékot vagy földgázt, amelyek azt továbbexportálják olyan államoknak, amelyek tartoznak a gáz árával az oroszoknak.

Nyilvánvaló, hogy itt Ukrajnára céloznak. Meg ránk, mint szállítókra. Szóval, ha ez a törvény életbe lép, akkor a továbbiakban nem tudunk segíteni az ukránoknak. Pedig korábban ezt vállaltuk.

Orbán Viktor pedig azt mondta nemrégiben, Magyarország nem kerülhet olyan helyzetbe, hogy az orosz-ukrán konfliktus miatt a lakosság nem jut hozzá a szükséges energiaellátáshoz.

Ukrajna felé egyébként nemrégiben földgázstopot léptettünk életbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik