Belföld

Orbán Obamának és a szocialistáknak is vissszaszólt

Orbánék „nem találják a ténybeli alapját” annak, hogy Obama Magyarországot is a civil társadalmat korlátozó országok között emlegeti.

Január elsején életbe léphet a „fair bankokról” szóló törvény, ami a fogyasztói hiteleket szabályozza – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban pénteken reggel. Az igazságügyminiszter október végéig a kormány elé terjeszti „a családokat megvédő és a bankokat is biztos alapokra helyező” jogszabály tervezetét – hangzott el az interjúban.

Orbán kijelentette, hogy elutasítják a megszorításokat: „hiába akarják a szocialisták, nem lesznek megszorítások” – mondta, noha Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a költségvetési kiadások 1700 milliárd forintos mérséklését jelentette be kedden, ami a Bokros-csomaghoz hasonló nagyságrendű intézkedés.

Azzal kapcsolatban, hogy Barack Obama amerikai elnök Magyarországot is a civil társadalmakat korlátozó országok közé sorolja be, Orbán azt mondta: tudomásul veszik, hogy a mondat elhangzott, de nem találják ténybeli alapját.

Orbán arra is kitért, hogy Magyarország nem kerülhet abba a helyzetbe, hogy a lakosság ne jusson hozzá a szükséges energiaellátáshoz az orosz-ukrán konfliktus miatt. „Jó ütemben töltjük fel a földgázkészleteket, nemsoká elérjük a 60 százalékot és ennek az ütemét gyorsítani fogjuk” – mondta, hozzátéve, hogy megállapodott Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával a tárolók feltöltéséhez szükséges nagy mennyiségű gáz szállításáról.

A kormányfő arra is kitért, hogy „a mostani magyar külpolitika azt tartja természetesnek, hogy ott, ahol a magyar közösségek autonómiát kérnek, azt meg is kapják”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik