Gazdaság

Putyin miatt nem lesz gáz a magyar panelekben?

A hazai gáztározók töltöttségi szintjével ki lehet húzni több átlagos téli hónapot. Viszont Putyin miatt akár 1 százalékkal is csökkenhet a magyar GDP jövőre.

Várhatóan idén 3,2 százalékkal emelkedhet az év első felében 8 éves rekordra ugró magyar GDP. A növekedés motorja a feldolgozóipar, a külföldi autógyárak exportja, és az EU-forrásokból megvalósított állami építkezések. Sajnos azonban éppen ezeket érintheti a legjobban az ukrán-orosz konfliktus, amely akár egy százalékkal is visszavetheti a magyar gazdasági növekedést.

A konfliktusnak csak részben van közvetlen hatása Magyarországra. A legnagyobb részben exportpartnereink, főleg Németország vállalatainak visszaeső megrendelései hatnak közvetve a magyar gazdaságra. Ez könnyen érthető, ha tudjuk, hogy a magyarországi autógyártás a GDP 10 százalékát, a teljes export 18 százalékát adja – hangzott el az Equilor sajtóbeszélgetésén. A befektetési cég ezért Magyarországon a 2015-ös GDP növekedési ütemére 2,1 százalékos bővülést vár.

Európa felkészült, ha nem lesz orosz gáz

Amíg az európai gáztározók átlagos töltöttségi szintje 88 százalékos, addig Magyarországon ez csak 55 százalék. (A régión belül Szlovákia 98, Csehország 97, Lengyelország és Ausztria 93 százalékos töltöttségi szinten áll.) Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen a magyar tartalékkal ki lehet húzni több átlagos téli hónapot – mondta Kuti Ákos, az Equilor elemzője.

A Kormányzati Információs Központ szeptember 12-én azt közölte: az ország gázellátása biztosított, a földgázszállítás az orosz-ukrán konfliktus ellenére is zavartalan. Az eddig betárolt földgázmennyiség már most az előző tél teljes lakossági fogyasztásának másfélszerese.

Bár azt nem árulták el, hogy mekkora mennyiségről van szó, az MVM augusztus 14-i közleménye szerint, több mint 3 milliárd köbméter gáz van a tározókban. Ez szeptember közepére minden bizonnyal még több lett, hiszen a tározókat áprilistól töltik fel folyamatosan. Összehasonlításul: egymilliárd köbméter két és fél erős téli hónap fogyasztásának felel meg.

Finnország járna a legrosszabbul

Finnországot viselné meg a legjobban, ha Oroszország leállítaná a gázszállítást Európa felé – írta az EUObserver uniós ügyekkel foglalkozó hírportál. Finnországnak nincsenek tárolói és 100 százalékban Oroszországból importálja a gázt. Az első hónapban 10, három hónap után már 50 százalékos hiánnyal kellene szembenéznie. Magyarország, Csehország és Szlovákia a kilenc hónapos kimaradást érezné meg a tanulmány szerint.

Európa ráadásul korábban felkészült az energiaellátás biztosítására. Az elmúlt hónapokban stresszteszteket végeztek a gázellátásra, amelyek megakadályozzák, hogy minden tagállam egyszerre használja ugyanazt a csővezetéket. E mellett az EU a nyugati országok tartalékait is szállíthatóvá kívánja tenni, főként a kelet-európai országok számára.

A piacok ezért most nem pánikolnak, a gázárak alacsonyak, nincsenek ellátási zavarok. Fontos az is, hogy az orosz olaj EU-ban történő eladása nem esik a meghirdetett szankciók alá. A szankciók második köre csak az orosz olajcégek finanszírozási tilalmára vonatkozik – hangzott el az Equilor sajtóbeszélgetésén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik