Gazdaság

Fantasztikus formában az iparunk

Júliusban 12 százalék felett növekedett a termelés, amit elsősorban most is a járműgyártás csúcsteljesítménye okozott, de más ágazatok is jól teljesítettek.

2014 júliusában az ipari termelés 12,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A termelés bővüléséhez elsősorban a járműgyártás, illetve az ehhez kapcsolódó beszállítói ágazatok mellett az élelmiszeripar és az elektronikus fogyasztási cikkek gyártásának növekedése járult hozzá – jelentette a KSH a második becslése alapján.

A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel.

A termelés az év első hét hónapjában 9,8 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás júliusban 1,6 százalékkal emelkedett.

A legek

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2014 júliusában a feldolgozóipar termelése 13,0 százalékkal emelkedett, míg a csekély súlyú bányászaté 11,2 százalékkal visszaesett 2013 júliusához viszonyítva. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 1,3 százalékkal nőtt az egy évvel ezelőttihez mérten.

2014 júliusában a feldolgozóipar tizenhárom alága közül csupán egyben regisztráltak termeléscsökkenést, a többi alágban 3,4 és 31,9 százalék közötti volumenbővülést figyeltek meg az előző év azonos hónapjához képest.

A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés közel három tizedét adó járműgyártás kibocsátása kiugróan, 31,9 százalékkal emelkedett. A közúti gépjármű gyártásában még ennél is magasabb, 46,0 százalékos volumennövekedést mértek.

Régiók, export, import

2014 január–júliusában Magyarország minden régiójában nőtt az ipari termelés az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékű volumenbővülést ebben az időszakban Nyugat-Dunántúlon (19,7 százalék) regisztrált a KSH, míg a többi régióban 2,9 és 16,6 százalék közötti növekedést mértek.

Az ipari export az év első hét hónapjában 12,6 százalékkal, júliusban 15,3 százalékkal bővült 2013 azonos időszakához viszonyítva.

Az ipar belföldi értékesítése ennél mérsékeltebben, de szintén növekedett: január–júliusban 1,5 százalékkal, júliusban pedig 4,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik