Gazdaság

Jó hírünk van: hasít a magyar ipar

A KSH legfrissebb adatai szerint júniusban 11,3 százalékkal nőtt az ipari termelés, ami idén eddig a legmagasabb érték. És 2010 novembere óta nem volt hasonlóra példa.

Gyorsult az ipari termelés növekedése: idén júniusban a termelés volumene 11,3 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában, a munkanaphatástól megtisztított és a kiigazítatlan adatok szerint egyaránt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán az előzetes adatok alapján.

Az idén eddig ez a legmagasabb ütemű növekedés: májusban 10,1 százalékkal, áprilisban 9,7 százalékkal, míg márciusban 10,7 százalékkal nőtt az ipari termelés a nyers adatok szerint.

Az év első hat hónapjában a termelés 9,4 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest pedig a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás is 1,8 százalékkal emelkedett.

Májusban is

Leginkább a járműgyártás húzta fel

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta, hogy a korábbi tendenciának megfelelően a járműgyártás növekedésének döntő része van a kedvező adatban. De minden feldolgozóipari területen is növekedés figyelhető meg. Emellett az első fél év kedvező időjárásának köszönhetően a zöldség- és gyümölcstermelés számottevően nőtt júniusban.

Hozzátette, hogy utoljára 2010 novemberében volt ennél magasabb ütemű éves növekedés.

 

Tavaly júniusban még az ipari termelés a kiigazítatlan adatok szerint 1,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, míg munkanaphatástól megtisztítva 0,9 százalékkal emelkedett. A termelés volumene 2013 első hat hónapjában 1,8 százalékkal elmaradt az előző évitől.

A 2014 júniusára vonatkozó részletes adatokat augusztus 13-án közli majd a KSH.

A szakértők szerint a vártnál kedvezőbb az adat

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője szerint a vártnál jobban teljesített az ipar. Annak ellenére is, hogy az elmúlt időszakban az orosz-ukrán konfliktus miatt, az ipar, ezen belül is elsősorban a gyógyszergyártás kisebb visszarendeződését tapasztalták.

A júniusi adatok azt mutatják szerinte, hogy az ágazati konjunktúra sokkal szilárdabb lábakon áll, mint amire korábban gondoltak. Ez pedig egy nagyon masszív és jelentős ipari növekedést vetít előre az idei év folyamán – mondta.

Kifejtette: valószínűleg továbbra is az autóipar dominál a termelés növekedésében a korábban hazánkba települt gyáraknak köszönhetően. Azonban kedvező jelnek tartja azt is, hogy az iparág maga után húzza a beszállítói ágazatokat. A korábbi beruházásoknak jelentős másodkörös hatása szélesebb bázison nyugvó növekedést eredményez – vélekedett.

Az elemző hangsúlyozta: az orosz-ukrán konfliktus továbbra is egy lefelé mutató kockázat, amelynek nyomonkövetése elengedhetetlen.

Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház elemzője szintén úgy véli, hogy a júniusi ipari termelési adatok jobbak a várakozásoknál, gyorsuló növekedés mutatkozik. A májusi gyengébb adat (9,6 százalékos növekedés a márciusi 10,6 százalékos után éves szinten) átmeneti megtorpanás volt csak szerinte, és folytatódik a pozitív tendencia az iparban.

Hozzátette: mivel előzetes az adat, részletes számok még nincsenek a növekedés pontos összetételéről, de az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján lehet tudni, hogy az autóipar volt a növekedés motorja, és más iparágak (mint a számítógépek, elektronikai, optikai termékek gyártása) is kezdtek felzárkózni mellé.

Ő arra számít, hogy a növekedési ütem kicsit lassulni fog a következő hónapokban, mivel a harmadik negyedévtől már a tavalyi bázisadatok is kedvezőbbek lesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik