Gazdaság

Hasít az ipar

A KSH első becslése szerint márciusban 11,6 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző évhez képest. Kiigazítva azonban kisebb a növekedés.

Ipari termelés

2015 márciusában az ipari termelés volumene 11,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – derül ki a KSH első becsléséből. 

A munkanaphatástól megtisztított index már csak 9,0 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.
A termelés az év első három hónapjában 8,0 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás márciusban 2,6%-kal bővült.

Az eredmények jobbak, mint az előző hónapban

Mikó Ildikó, a KSH szakértője az adatismertetéskor elmondta, hogy az autóipar, az elektronika és az élelmiszeripar is jól teljesített márciusban.

Sajátos ingadozás

Az ipari kibocsátás márciusi 11,6 százalékos növekedése jelentős ugrás az első két havi 6,2, illetve 6,0 százalékos ütemhez képest, és a legmagasabb éves összevetésű emelkedés a tavaly júliusi 12,2 százalék óta. A márciusi növekedés értékét növeli, hogy a bázishatás nem járult hozzá, mivel a tavaly márciusi 10,7 százalék az addigi legmagasabb adat volt a ciklus kezdete óta.

A bázishatás viszont szerepet játszott a havi növekedésben, miután a februári adat 0,7 százalékos havi csökkenést jelzett, igaz kiugró januári 5,1 százalékos emelkedéssel szemben. A havi adatok a múlt év közepe óta sajátos ingadozást mutatnak, egyszer sem fordult elő, hogy a növekedés vagy a csökkenés ismétlődött volna. 

Elemzői vélemény

Az ERste elemzői, Barczel Vivien és Ürmössy Gergely szerint folytatta a menetelést felfelé a magyar ipar. A bővülés üteme jelentősen meghaladta a várakozásokat. Ahhoz, hogy pontos képet kapjunk a részletes adatközlésre még várni kell, azonban azt nagy bizonyossággal feltételezhetjük, hogy márciusban is az autóipar maradt az ipar elsődleges motorja, míg a többi ágazat (pl. élelmiszeripar) legfeljebb enyhe emelkedésre lehetett képes.

Egészen addig, amíg az európai konjunktúra felfutóban van és az autók iránti kereslet erősödik, a magyar ipar is növekedhet. Várakozásuk szerint a következő hónapokban is folytatódhat termelés bővülése, erre utalnak az előretekintő indikátorok is, mint például a beszerzési menedzser index. Amennyiben kitart az autóipar lendülete az év további részében, akkor a tavalyi 7 százalékot meghaladó bővülési ütemet megközelíthetjük idén is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik