Gazdaság

Nyakig ülünk a készpénzben

Az MNB adatai szerint júliusban ötödével több készpénz volt forgalomban, mint tavaly ilyenkor. De mintha ez nem nagyon izgatná a jegybankot.

A Magyar Nemzeti Bank júliusról szóló statisztikai mérlegéből kiderül, hogy egy hónap alatt ismét nőtt a forgalomban lévő készpénz mennyisége, 50 milliárd forinttal, és már 3467 milliárd forintot tett ki. A havi növekedést a jegybank a szöveges értékelés szerint „kismértékűnek” tartotta.

Kápé

Csúcson a készpénzforgalom

De ha évekre visszanézzük, mennyi kápé forgott a gazdaságban, akkor rögtön kiderül, hogy az utóbbi két évben hónapról hónapra csúcsokat döntött a mennyiség. Tavaly júliushoz képest például ötödével nőtt a használt készpénz, de 2010 júliusához képest mintegy 50 százalékkal volt több idén júliusban – derült ki az Azénpénzem.hu áttekintéséből.

Ez is lehet az oka

A lap szerint ebben szerepe lehet a pénzügyi rezsicsökkentésnek is, ami lehetővé teszi, hogy aki regisztrál, az havonta legfeljebb két alkalommal maximum 150 ezer forintot költségmentesen vegyen fel készpénzben. Na és annak is, hogy ehhez képest ugyanekkora összeg átutalása (banktól és számlacsomagtól függően) átlagban ezer forintba kerül, de akár 2,6 ezer forintot is elérheti a költség a portál adatai szerint. Az ingyenesség pedig nemigen jellemző.

És közben…

Még csak most kezdik vizsgálni

A sok készpénz azért gond, mert nemzetgazdasági szinten nagyon sokba kerül, és ez olyan dolog, ami a jegybankot is kellene hogy izgassa. Régebben (2013-ban pl.) még Matolcsy György is amellett volt, hogy le kell szorítani a készpénzhasználatot. De a lap úgy tudja, az MNB csak mostanában kezdte el elemezni, mi lehet az oka annak, hogy ennyire rákattantunk a kápéra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik