Pénzügy

Milliárdokon ülnek a magyarok, de nem érdekli őket

Rengeteg forgalomból kivont, de még visszaváltható bankjegy van a lakosság birtokában – írja a Buksza blog.

Főként két bevont bankjegyből nem érkezett vissza nagy mennyiség a jegybankhoz: a 200 forintos és a hologramcsík nélküli 1000 forintos bankjegyekből összesen 17 millió darab van még a lakosságnál vagy máshol, mintegy 6 milliárd forint értékben – írja a Magyar Nemzeti Bank információira hivatkozva a Buksza blog. 

Pedig előbbivel 2009 novembere, utóbbivel 2007 augusztua óta nem lehet fizetni a boltokban. Ez azt jelenti, hogy a bevont mennyiség ötödét nem váltották vissza. (Akinek már nincs a fiókjában régi 200 forintos, az a Wikipédián nosztalgiázhat. )

Igaz, van még idő bőven, hiszen a bankjegyeket a bevonástól számítva még húsz évig lehet névértékükön becserélni. A korábbi pénzcserék tapasztalatai alapján azonban úgy tűnik, hogy ez nem igazán érdekli az embereket – vonja le a következtetést a Buksza blog. Valószínűleg az emberek többségénél egyénenként kisebb összegek maradhattak, amivel nincs kedvük foglalkozni.

Újabb pénzcsere várható?

Július közepén röppent fel a hír, hogy a jegybank átfogó készpénzcserére készül, amit több kereskedelmi banki forrás is megerősített a HVG-nek. A hetilap akkor az MNB-től azt a választ kapta, hogy „a bankjegyek védelmi szintjének és minőségének emelése” céljából szakértőik folyamatosan elemzik a csere lehetőségét. Utoljára a 90-es években volt átfogó pénzcsere részben az elavult technológia, részben az elértéktelenedés miatt. A lap szerint ilyen indokok most nem merülnek fel, viszont a rossz nyelvek szerint az is motiválhatja a cserét, hogy az új pénzeken már Matolcsy György jegybankelnök és alelnökeinek az aláírása szerepeljen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik