Gazdaság

Ismét vágtak az alapkamaton Matolcsyék

Újabb történelmi mélypontra, 2,3 százalékra süllyedt a jegybanki alapkamat.

A várakozásoknak megfelelően 10 bázisponttal, 2,30 százalékra vágta az irányadó rátát a Magyar Nemzeti Bank. Az elmúlt napokban több elemző is a jegybanki alapkamat további mérséklését valószínűsítette. A Reuters hírügynökség által megkérdezett mind a 18 elemző az alapkamat 10 bázispontos csökkentését várta. Az MNB 2012 augusztusában kezdett enyhítési ciklusba, akkor 7 százalékról indult a kamatcsökkentés, az akkori ráta kétharmadát faragták le.

Az orosz-ukrán konfliktus vártnál kisebb veszteségei és az Európai Központi Bank monetáris politikájában a hónap elején bekövetkezett változás egyaránt pozitívan hatott a magyar eszközök és így a forint piacára is – magyarázzák az Equilor elemzői. Az országkockázati megítélés javulásában is tetten érhető ez a hangulatjavulás: a magyar 5 éves dolláros CDS-felár 167,10 ponton állomásozik az egy hónappal korábbi 194,0 bázisponthoz képest.

Így hat az alapkamat a törlesztőkre

Meddig tart a lazaság?

Az MNB enyhítési ciklusának valószínű végpontjával kapcsolatban azonban már bizonytalanabbak az elemzői várakozások: a Barclays londoni elemzői például egyértelműen 2,00 százalékon várják a magyar jegybanki alapkamat mélypontját, a JP Morgan felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai ugyanakkor “2,00 százalék körüli” szintig tartó enyhítést valószínűsítenek.

A TakarékBank elemzői szerint nyár közepéig az alapkamat 2,1 százalékig is süllyedhet, a kamatemelési ciklusba való sima átmenet érdekében azonban legkésőbb augusztusban érdemesnek látják befejezni a kamatcsökkentést. Az Equilornál úgy látják, hogy az irányadó ráta 2,00-2,30 százalék között érheti el a mélypontját.

Meg sem rezdült a forint

Nem mozdult el érdemben a forint a főbb devizákhoz képest a piaci várakozásoknak megfelelő kamatdöntés után. A frank árfolyama 251,10 forintról 251,03-ra, a dollár 224,37 forintról 224,36 forintra, a jen 2,2018 forintról 2,2015-re mozdult el.

Jövőre újra emelkedés

A kamatok emelését várhatóan 2015 második negyedévétől kezdi meg az MNB és kis lépésekkel a jövő év végéig 3,25 százalékig (legfeljebb 3,5 százalékig) visszaemelkedő kamatszint prognosztizálható. Kell majd egy nyugodt átmenetet biztosítani, hiszen a Fed 2015 második felében elkezdi a kamatemelést. Jó lenne, ha erre a vonatra az MNB is fel tudna szállni és nem egy hirtelen beavatkozásra kényszerülne – vélekedett korábban Oszlay András, a bank elemzési részlegének vezetője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik