Gazdaság

Szárnyakat kapott a gazdaság

A gazdaság lendülete májusban is kitartott, tavaly májushoz képest három százalék a növekedés.

A Világgazdaság mutatószáma, a Gyorsulási Irányadó (GYIA) 3 százalékos növekedésről tanúskodik az előző év azonos időszakához képest. A GYIA 2007-es indulása óta nem volt példa olyan kedvező évkezdetre, mint idén – írja a Világgazdaság.

Éves szinten is maradhat a 3 százalék

Áprilishoz viszonyítva 0,23 százalékkal növekedett a GYIA, és már tizenhét hónapja töretlen a bővülés. A vártnál jobb első negyedéves GDP-adat, a növekedés szerkezetének kiegyensúlyozottabbá válása, valamint a második negyedévről kedvező képet festő GYIA alapján úgy tűnik, hogy a gazdaság növekedési üteme az idei évben érdemben meghaladhatja a 2 százalékot.

Sőt, ha az európai uniós források gyorsuló felhasználása fennmarad az év során, akkor akár 3 százalékkal is növekedhet idén a gazdaság. Óvatosságra inthet ugyanakkor, hogy az első negyedéves GDP-számot megdobták a választások előtti kormányzati költekezések, amelynek hatásai az év második felében már aligha jelentkeznek.

Kisebb javulás

A gazdaság potenciális növekedési üteme ugyanakkor vélhetően sokkal lassabban áll helyre, hiszen a munkanélküliség elsősorban nem a piaci folyamatok javulása, hanem a közmunkaprogram felfutása miatt csökken, a beruházásokat pedig leginkább az állami (vagyis uniós) invesztíciók segítik. Jelenleg továbbra is 1-1,5 százalék körül lehet a potenciális növekedés üteme, mindazonáltal az elmúlt fél évben kisebb javulást lehetett látni – írja a lap.

A Gyorsulási Irányadó nemzetközi módszereken alapuló mutató, amelyet a GDP-t (bruttó hazai termék) jól előre jelző részindikátorokból hoztak létre. Az index mindig az adott hónap reálgazdasági teljesítményét jellemzi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik