Gazdaság

Az állami megrendelések húzzák az építőipart

Márciusban 34,2 százalékkal emelkedett éves szinten az építőipari termelés.

Az építőipar termelése mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 34,2 százalékkal volt magasabb márciusban az egy évvel korábbinál. Mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületeké 27,5, az egyéb építményeké 43,1 százalékkal. Az építőipar termelői árai 2014. I. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 2,4 százalékkal emelkedtek.

Szezonálisan és munkanappal kiigazítva a termelés volumene 1,7 százalékkal magasabb volt a februárinál. Az év első három hónapjában a termelés 27,6 százalékkal bővült 2013 azonos időszakához mérten. Az idén mind a három hónapban nőtt a teljesítmény.

A KSH szerint az ország több területén folyó infrastrukturális beruházások mellett a márciusi kedvező időjárás is hozzájárult a termelés nagyarányú emelkedéséhez.

Biztató az is, hogy a 2014. márciusban kötött új szerződésekből 19,2 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban. A márciusi bővülést útépítésekre, vasútfejlesztésre és közműépítésekre kötött nagy értékű szerződések eredményezték. Az építőipari vállalkozások 2014. március végi szerződésállománya pedig 62 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik