Gazdaság

Nagyot nőtt a GDP

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 3,5 százalékkal nőtt az idei első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A növekedés elsősorban az ipar és az építőipar bővülésének köszönhető – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 3,2 százalékkal nőtt a GDP január-márciusban 2013 első negyedévéhez képest, míg az előző negyedévhez viszonyítva 1,1 százalékkal emelkedett.

Pozsonyi Pál, a KSH főosztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta, hogy legutóbb 2006 negyedik negyedévében volt hasonló mértékű éves GDP-emelkedés. Londoni pénzügyi elemzők jóval 2 százalék feletti GDP-bővülést vártak az idén január-márciusra éves összevetésben, a Capital Economics közgazdászai például 2,7 százalékos ütemre számítottak.

A gazdaság növekedésével a forint is izmosodhat

A K&H Alapkezelő szerint a 3,5 százalékos első negyedéves GDP növekedés azt mutatja, hogy az idei év gazdasági növekedése az éves várt 2-2,1 százalékos bővülést is felülmúlhatja. Ez pedig azt jelenti, hogy stabil, fenntartható adósságpályát sikerül elérni, ami egyre közelebb hozza a nemzetközi hitelminősítők megítélésének javulását.

Egy felminősítés nem jelentene komoly változást a hazai eszközök szempontjából, a forint azonban várhatóan átlépné a 300-as euró/forint árfolyamszintet. Az erősödő hazai deviza miatt a hazai megtakarítóknál újra nagyobb teret kaphatnak a forint megtakarítások – nyilatkozta az alapkezelő igazgatója, Horváth István.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik