Gazdaság

Varga 3 százalékos növekedést tervez 2017-re

A 3 százalékos növekedés mellett 1,9 százalékos költségvetési hiánnyal, 8,2 százalékos munkanélküliséggel és 3 százalékos inflációval számol a kormány a konvergenciaprogramban.

Az Európai Uniónak megküldendő konvergenciaprogram szerint a kormány 2017 végéig a hazai össztermék (GDP) 75 százalékára csökkenti az államadósságot. A prognózis szerint a munkanélküliség 8,2 százalékra csökken, a fogyasztás évente 2 százalékkal nő, az infláció pedig jövőre 2,9 százalék, 2016-ban és 2017-ben pedig 3 százalékos lesz.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a következő évek magyar gazdaságának fejlődését az “erősödő gazdaság, mérséklődő adósság” fogja meghatározni. Kiemelte, hogy idén 2,9 százalékos lesz a kormányzati szektor GDP-arányos hiánya, 2015-ben 2,8 százalékra, 2016-ban 2,5 százalékosra csökken, és 2017-ben 1,9 százalékra mérséklődik.

A gazdasági tárca vezetője kijelentette, a csökkenő államháztartási hiány nem jelenti azt, hogy megszorító intézkedésekre lenne szükség.

A kormány tovább csökkentené a devizaarányt az államadósságon belül, növelné a forintkibocsátást, hogy csökkentse a külső kitettséget – mondta a nemzetgazdasági miniszter, aki szerint ebből a szempontból is hasznosak voltak a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi intézkedései. Emlékeztetett, hogy az Államadósság-kezelő Központ már az idei finanszírozási tervben is a forintkibocsátás növelésével számolt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik