Üzleti tippek

Adócsökkentéssel teljesíthetne jobban Európa

Az európai parlamenti választásokhoz közeledve elkészítette javaslatait a Businesseurope.

A brüsszeli szervezet 35 ország 41 munkaadói szervezetét tömöríti. Tagjuk a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) is.

Nagyobb növekedés, kisebb adóteher

A Businesseurope által kitűzött célok megvalósításával 2019-ig az uniós tagállamok GDP-je akár átlagosan 5 százalékos növekedést is elérhet. Ez nagyságrendileg évente 1 250 euró többletet jelenthet minden európai állampolgárnak. Európa tehát visszaszerezheti vezető pozícióját a nemzetközi gazdaságban, hogy ha a várt reformok megvalósulnak.

A jelentés alapján idén az unió teljes adóterhe 50 százalékkal több, mint az Egyesült Államoké, és 30 százalékkal magasabb, mint Japáné. Eközben az átlagos adóék az alacsony jövedelmű dolgozók körében 40 százalékkal magasabb, mint az említett két országban.

Egyre csökken a kutatás-fejlesztésre fordított beruházások mértéke és az EU részesedése a nemzetközi szabadalmi bejelentésekből. A vállalkozások indításának adminisztratív követelményei ugyanakkor háromszor annyi terhet jelentenek az EU-ban, mint a konkurens fejlett gazdaságokban.

Növekedés magyar módra

„A tartós növekedés megindításához elkerülhetetlen a szakképzés, a felnőttképzés és a felsőoktatás, illetve a K+F+I területeken növelni kell a ráfordításokat – uniós és nemzeti szinten egyaránt. Ezzel párhuzamosan fontos lenne a vállalati adminisztráció, a munkáltatói terhek, illetve a cégek energiaköltségeinek a csökkentése is” – mondta Futó Péter, az MGYOSZ elnöke.

3 nehéz év után most fordulóponthoz érhetett Európa

A tanulmány szerint a növekedéshez 2019-ig az alábbi területeken kellene változtatnia az Európai Uniónak:

Energiaárak, erőforrások

A pozitív változásokhoz elengedhetetlen az energiaárak versenyképessé tétele. Ehhez kiegyensúlyozott piaci versenyre van szükség, valamint egyensúlyba kell hozni a termelést és a versenyt. Az is kiemelten fontos, hogy a klímapolitikai célokkal összhangba tudják hozni az üvegházhatású gázok kibocsátásáról szóló célokat.

Az államadósságot is csökkenteni kellene

A következő években az EU-nak túl kell lépnie a pénzügyi válságon. A bankuniónak be kell fejeznie a gazdasági és monetáris unió megerősítését. Az alternatív vállalati finanszírozást – mint például az elérhető kockázati tőkét – szélesebb körben elérhetővé kellene tenni. Továbbá el kell érni, hogy az államadósság az EU28-ban a GDP 87 százaléka alá csökkenjen – olvasható a Businesseurope összegzésében.

Támogatás a kisvállalkozásoknak

A cégek támogatásához egységesebb befektetési környezet és megnövekedett fogyasztói kereslet szükséges. Továbbá csökkenteni kell a vállalkozási költségeket, amely jelenleg az amerikai cégek költségeinek a duplája.

Innováció és digitális forradalom

Egy innovatív Európa megteremtéséhez az EU kutatásra fordított befektetésének el kellene érnie a GDP 3 százalékát. Ezen kívül az uniónak arra kell töredenie, hogy élen járjon a digitális forradalomban, mivel ez alapvetően átalakítja a gyártási és szolgáltatói ágazatot. A globális innováció pedig magával hozza a termelékenységet, a növekedést és a munkahelyteremtést.

Versenyképes Európa

Az Európai Unió a világ legnagyobb exportőre maradhat, hogy ha ipari versenyképességét javítja, és az ipari termelés eléri a GDP ötödét. Ehhez azonban az európai szolgáltatásokat és termékeket egyre inkább ki kellene terjesztenie a globális piacra, valamint az adó- és a szabályozási terhek csökkentése is szükséges.

Tehetséges Európa

Fontos cél, hogy az EU rendelkezzen a világ legdinamikusabb, legképzettebb és a leginkább mobilis belső munkaerőpiacával. Ehhez a képzéseket kell erősíteni, hiszen fontos, hogy a fiatalok megfeleljenek a cégek elvárásainak, főleg az olyan bővülő területeken, mint például az információs technológia. Ezen kívül csökkenteni kell a munkanélküliséget – főképp a fiatalok körében. A szociális védelem érdekében pedig megkerülhetetlen egy hosszú távon is fenntartható nyugdíjrendszer megteremtése is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik