Gazdaság

Még sosem volt ennyi munkanélküli Görögországban

Újabb rekordot döntött a görög munkanélküliség, kormányzati adatok szerint 2013 utolsó negyedévében 27,5 százalékra emelkedett a ráta Görögországban.

Az utolsó negyedéves adatok beszámításával látszik, hogy 2013 egészére nézve 27,3 százalékra nőtt az állástalanok aránya a 2012-es éves 24,2 százalékhoz képest. Az eurózónán belül továbbra is Görögországban a legnagyobb a munkanélküliség.

2008 óta a görög GDP nagyjából a negyedével csökkent, és a munkanélküliek száma megháromszorozódott. 2013 végén a munkanélküliek 72 százaléka már több mint egy éve keresett állást, és ők már nem jogosultak a havonta 360 eurós munkanélküli segélyre. 2009 végén a tartósan munkanélküliek aránya még 43 százalék volt.

A munkanélküliség különösen magas a 15-24 éves fiatalok csoportjában. A diákokat és a katonákat nem számolva a fiatalkorúk közt 57 százalék a munkanélküliek aránya.

Az új álláshelyek létrejöttéhez a görög gazdaság erősödése kellene. Februárban javult, és több éves csúcsra jutott a görög üzleti hangulati index, de a görög kormány számításai szerint idén csak 0,6 százalékos gazdasági növekedés lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik