Gazdaság

4 milliónál több foglalkoztatott, tizede annyi munkanélküli

A tavalyi negyedik negyedévhez képest nagyon komoly javulás van a foglalkoztatottsági és munkanélküli statisztikában is.

A munkanélküliek és a foglalkoztatottak számában is jelentős javulást mutatnak a KSH legfrissebb, a 2013-as utolsó negyedévet vizsgáló statisztikái.

A 15-74 éves korosztályban a munkanélküliség a 2012-es hasonló időszakban mért 468 ezer főről 403 ezer főre csökkent. S ezzel párhuzamosan a foglalkoztatottak száma 3908 ezer főről 4015 ezer főre emelkedett október és december között. Vagyis egy év alatt 107 ezer fővel nőtt azok száma, akiknek a kikérdezéses adatgyűjtés alapján volt valamilyen munkájuk, itthon vagy külföldön, akármilyen rövid időre is.

Egy másik statisztika szerint

Számháború

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) nyilvántartása szerint 414 ezer nyilvántartott munkanélküli volt tavaly decemberben, ami 27,2 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest. 2013-ban éves szinten átlagban 449 ezer munkanélküli volt.

Visszatekintve

A munkanélküliek száma a KSH statisztikái szerint egyébként utoljára még az előző kormányok alatt, vagyis 2009 nyara előtt volt 400 ezer körül, alatt. Az erőltetett téli közfoglalkoztatás is látszik az adatokon, hiszen az év eleji, közepi adatokhoz képest is látványos a javulás.

A KSH szerint a növekedés egyrészt a közfoglalkoztatás bővüléséből adódott (70 ezer fő), de a nem támogatott munkahelyeken foglalkoztatottak száma is nőtt mind a belföldi, mind a külföldi telephelyeken (együttesen 37 ezer fővel).

A foglalkoztattak száma pedig már tényleg jó ideje nem volt 4 millió felett. 2013-ban a foglalkoztatottak éves átlagos létszáma 3, 938 millió fő volt, ami szintén kimagasló. A legjobban a 35-39 éves korosztály foglalkoztatási mutatója emelkedett (3,9 százalékkal), legkevésbé pedig az utánuk következő 40-44 éveseké (0,9 százalék).

Belerondít

Ami nem annyira jó hír, hogy a munkanélküliek több mint fele (54,9 százaléka) továbbra is több mint egy éve keres állást. És az NMH adatai szerint a 414 ezer munkanélküli több mint 55 százaléka (230 342 fő) semmilyen pénzbeli ellátást nem kapott decemberben.

Az elemző így látja

A Takarékbank elemzője így értékeli a friss adatokat: 9,1 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta tavaly október-december között, ami a várakozásukat megközelíti. Ilyen jó foglalkoztatási számokra pedig a rendszerváltás óta nem volt példa. Ám azt is hozzáteszi: ez túlnyomó részben a téli közmunkaprogramoknak köszönhető.

A főbb ágazatok közül egy év alatt a mezőgazdaságban 17,8 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma, azonban az iparban közel 70 ezerrel, a szolgáltatási ágazatokban 54,8 ezer fővel növekedett a foglalkoztatás.

Suppan úgy látja, a téli közmunkaprogram kifutásával a foglalkoztatottak száma ismét visszaeshet 4 millió alá, azonban a gazdaság várható élénkülésével az idei év második felében már tartósan 4 millió felett alakulhat. Biztatónak tartja, hogy a legutóbbi üzleti és vállalati felmérések szinte minden ágazatban a foglalkoztatási szándék növekedését jelzik.

A tavaszi hónapokban szerinte 10 százalék közelébe emelkedhet a munkanélküliségi ráta, azonban az év második felében 10 százalék alatt stabilizálódhat, így idén átlagosan 9,7 százalékos munkanélküliségi rátára számítunk a tavalyi 10,4 százalékos átlag után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik