Pénzügy

A közmunka fújta fel a foglalkoztatást

Tavaly január és idén november között 175 ezer fővel többen dolgoztak, és 94 ezerrel kevesebben voltak munkanélküliek, mint egy évvel korábban. Az elemző szerint túlnyomó részt a közmunka javította a statisztikát, az LMP szerint pedig tupírozott a kimutatás.

2013. november–2014. januárban 4 millió 30 ezer fő volt a foglalkoztatottak létszáma, 175 ezer fővel (4,5 százalékkal) több, mint egy évvel korábban.

Ugyanebben az időszakban a munkanélküliek száma egy év alatt 94 ezer fővel, 393 ezerre csök­kent, a munkanélküliségi ráta 2,3 százalékponttal, 8,9 százalékra mér­sék­lődött – áll a KSH friss statisztikájában.

Ezt is olvassa el

Foglalkoztatottság korosztályok szerint

A foglalkoztatottakból 3 millió 999 ezer fő volt 15–64 éves, ami 178 ezer fős növekedést jelent az egy évvel azelőttihez képest. Az említett korcsoportot 60 százalékos foglal­koztatási arány jellemezte, ez 2,9 százalék­pont­tal magasabb, mint az előző év azonos időszakában volt.

A 15–64 éves férfiak közül 2 millió 162 ezren voltak foglal­koz­tatottak, foglalkoztatási rátájuk 3,5 száza­lékponttal, 66 százalékra nőtt. A 15–64 éves foglalkoztatott nők szá­ma pedig 1 millió 837 ezer fő volt, esetükben a foglalkoztatási ráta értéke 2,4 százalékponttal, 54,2 százalékra emel­ke­dett.

A 15–24 éves korosztályból 239 ezren voltak foglalkoztatottak, 21,3 százalékos foglalkoztatási rátájuk 1,6 százalékponttal meghaladta az előző év azonos időszakit. A legjobb munkavállalási korú, 25–54 éves és az 55–64 éves foglalkoztatottak száma is nőtt, előbbiek foglalkoztatási rátája 3 százalék­ponttal, 77,1 százalékra, utóbbiaké pedig 2,9 százalékponttal, 39,5 százalékra emelkedett.

Munkanélküliek megoszlása

2013. november–2014. januárban a 15–74 éves munkanélküli férfiak száma 206 ezer fő volt, 65 ezer fő­vel kevesebb, mint egy évvel ezelőtt, munkanélküliségi rátájuk pedig 2,9 százalékponttal, 8,6 százalékra csök­kent. A munkanélküli nők száma 187 ezer fő, munkanélküliségi rátájuk 9,2 százalék volt, ami 1,6 százalék­pont­tal ala­csonyabb az előző évinél.

A munkanélküliek 19,5 százaléka a munkaerőpiacon csak kis számban jelenlévő 15–24 éves korosztályból került ki. A korcsoport 24,2 százalékos munkanélküliségi rátája 4,2 százalékponttal alacsonyabb, mint egy év­vel korábban. 
A legjobb munkavállalási korú, 25–54 évesek és az 55–64 évesek munkanél­küliségi rátája is csökkent, előbbieké 2,4 szá­zalékponttal, 7,9 százalékra, utóbbiaké pedig 0,8 százalékponttal, 6,8 százalékra.

A munkanélküliek több mint fele (53,6 százaléka) továbbra is egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos idő­tartama 19,3 hónap volt.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal adminisztratív adatai szerint mint megírtuk, 2014. január végén 437 ezer fő volt a nyilvántartott álláskeresők létszáma, ami 32,6 százalékos mérséklődést jelent 2013 január­jához képest.

NGM: történelmi csúcs

A Nemzetgazdasági Minisztérium kommentárjában történelmi csúcsnak nevezte, hogy a foglalkoztatási ráta 52,9 százalékra nőtt. Azt is kiemelték, hogy négy év alatt 280 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma. Majd hozzátették: a növekedésben a közfoglalkoztatás mellett a versenyszféra is egyre jelentősebb szerepet játszik, amit a KSH korábbi létszámadatai is visszaigazoltak. A munkanélküliségi rátához pedig hozzáfűzték: öt éve nem látott alacsony szinten, 8,9 százalékon áll.

Kiemelték még, hogy a A 15-64 év közötti nők foglalkoztatási rátája 2,3 százalékpontos emelkedést mutatott (54,2 százalék), ami azért jelentős, mert 54 százalék feletti értéket az NGM szerint korábban még sohasem regisztráltak nőknél.

Túlynomó részt a közmunka húzta fel

A Takarékbank elemzője a statisztikával kapcsolatban elmondta: egy év alatt ilyen kiugró, 175,3 ezer fős növekedésre a foglalkoztatásban a rendszerváltás óta nem volt példa. Suppan Gergely azonban rögötn azt is hozzátette: ez túlnyomó részben a téli közmunkaprogramok felfutásának köszönhető. Azonban jelentősen bővülhetett a nem támogatott belföldi és külföldi telephelyeken dolgozók létszáma is.

Mi várható?

Úgy véli, a téli közmunkaprogram kifutásával a foglalkoztatottak száma ismét visszaeshet 4 millió alá, amit szerinte a tavaszi szezonális foglalkoztatás és a gazdaság várható élénkülése ellensúlyozhat, így az idei év második felében már tartósan 4 millió felett alakulhat a foglalkoztatás.

Bíztatónak tartja, hogy a legutóbbi üzleti és vállalati felmérések szinte minden ágazatban a foglalkoztatási szándék növekedését jelzik. A tavaszi hónapokban szerinte átmenetileg ismét 10 százalék közelébe emelkedhet a munkanélküliségi ráta, azonban az év második felében 10 százalék alatt stabilizálódhat. Így idén átlagosan 9,7 százalékos munkanélküliségi rátára számít a tavalyi 10,4 százalékos átlag után.

LMP: mit keresnek a statisztikában?

Az LMP közleményt adott ki a foglalkoztatási statisztikával kapcsolatban, amiben emlékeztetnek rá: Orbán Viktor múlt heti nyilatkozata szerint szamárság arról beszélni, hogy mitől javul a foglalkoztatottság, a lényeg az, hogy javul. Az LMP azonban magyarázatot követel a kormánytól arra, hogy mit keresnek a foglalkoztatottak között az iskolapadban ülő, képzéseken részt vevő álláskeresők.

Mert mint írják, a KSH decemberi adatai szerint 203 ezer fő vesz részt a téli közmunkaprogramban, azaz a képzésekben részt vevőket is a közfoglalkoztatottak közé számítja a hivatal. Ez úgy lehetséges, hogy a téli képzésre beterelt álláskeresőknek érvényes közmunkaszerződésük is van, holott a közmunka csaknem teljes ideje alatt képzésben vesznek részt. Ezzel az LMP szerint a közmunkások és a külföldi munkavállalók után egy újabb csoporttal bővült a fiktív munkavállalók köre.

Bár azt már régóta tudjuk, hogy a kormány nem fogja vissza magát a foglalkoztatási adatok gátlástalan manipulálásában, az már minden határon túlmegy, hogy a munkát nem végző álláskeresők is a foglalkoztatási statisztikát javítják – tette hozzá a zöldpárt..

Az LMP magyarázatot követel a kormánytól arra, hogy mit keresnek a dolgozók között az elvileg éppen a munkavállalást elősegítő képzésben részt vevő álláskeresők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik