Gazdaság

Amerikai befutó lehet az INA-ra

Két héten belül magas rangú tárgyalások kezdődhetnek az Egyesült Államok és a horvát kormány között az INA–ról. Az amerikaiakat az adriai tengeri gáz –és olajmezők is érdeklik – írja keddi számában a Vecernji list napilap.

A magas szintű tárgyalások egyik témája az INA esetleges eladása lesz valamely amerikai partnernek. Azzal, hogy az Exxon Mobile kinyilvánította az érdeklődését az adriai- tengeri fúrások iránt, megnövekedett a többi olajipari társaság érdeklődése is a tenger mélyén meglévő olaj -és gázmezők iránt – írja a lap.

A lap forrásai szerint a tárgyalásokon az amerikaiak megpróbálják lebeszélni a horvát kormányt, hogy orosz cégeknek adja el a részesedését az INA-ban. A lap informátorai azonban nem tartják valószínűnek, hogy az amerikaiak tulajdonrészt vásárolnának a horvát olajipari vállalatban. Ebben az esetben a horvát kormány kérheti az amerikaiaktól, hogy segítsenek a Mollal kapcsolatos problémák megoldásában, amihez rendelkeznek elegendő politikai hatalommal is.

Ha a Mol eladná a saját részvényeit, a horvát kormány is megválna az INA részvényeinek 19 százalékától, amiért immár nem egy, hanem kettő milliárd eurót kérne. Az üresen tátongó államkassza számára mindegy lenne, hogy milyen forrásból érkezik a pénz.  A jelenlegi európai energetikai piac az ukrán válságtól függ, ami ha rossz irányt vesz, az INA eladása biztosan nem kerül szóba – írja a lap keddi száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik