Gazdaság

Ennyibe került a kormány államosítási mániája

Az idei GDP 2,2 százalékának megfelelő összeget fordított az állam vagyonszerzésre az idén, ami 650 milliárd forintnál is többet jelent.

Az Együtt-PM országgyűlési képviselője, Scheiring Gábor tette fel azt a kérdést a nemzeti fejlesztési miniszternek, hogy mennyi pénzt költött az állam vagyonvásárlásra 2010 és 2013 között. És Német Lászlóné válaszolt neki, elkészítette a korántsem egyszerű összesítést.

Elszabadult kisgömböcként

Ennyit költöttek

A miniszteri összesítésből az derül ki, hogy a négy év alatt összesen 657,4 milliárd forintot fordított vagyongyarapításra az állam, ami az idei GDP 2,2 százalékának megfelelő összeg. A tavalyi bruttó adóssághoz képest pedig 2,9 százalékot jelent. Némethné azonban hangsúlyozta, hogy a nettó adósságot csak 0,5 százalékponttal emelték a tételek, mert a legnagyobb összeg, a Mol-részvényvásárlás csökkentette a nettó adósságot.

A legnagyobb tételek

Az állam minden évben vásárolt, bár eltérő összegeket költött. 2010-ben például a legnagyobb tétel a Malév tőkeemelése volt, amivel a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) révén 95 százalékos állami tulajdonba került a két évvel később becsődölt légitársaság. Ez összesen 27,2 milliárd forintba került.

2011-ben a Mol, a Malév és a Rába tulajdonszerzési akciók voltak a legnagyobb tételek. A Mol-ban 21,2 százalékos tulajdonrészt szerzett az állam, 498,3 milliárd forintért. Ezen az ügyleten egyébként a részvényárfolyam jelentős gyengülése miatt mintegy 214 milliárd forintos árfolyamvesztesége keletkezett azóta – számolt utána a Napi.hu.

A Malévnál ebben az évben 15,5 milliárdos tőkeemelést eszközölt az állam.

A Rábában pedig 73,67 százalékos tulajdonrészt szerzett az MNV-n keresztül, 8,1 milliárd forintért. Ezen az ügyleten egyébként a Napi számításai szerint 4 milliárd forint nem realizált nyeresége volt eddig az államnak.

2012-ben a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. tőkéjét emelték meg 21,4 milliárd forinttal – ez volt a legnagyobb összeg. Valamint kénytelenek voltak még egy kis cégmentésbe is invesztálni, a Malév-leállás után. Így megvették az Aeroplexet (4,2 milliárd forintért) és a Malév GH-ba is betoltak 800 millió forintot.

2013 pedig leginkább az E.On földgázüzletágának megvásárlásáról szólt (71 milliárd forintos tőkeemelés a Magyar Villamos Művek Zrt.-nél). A másik két nagyobb tétel a Remondis (4,4 milliárd forint) megvásárlása és tőkeemelése és a Tokaji kereskedőház (3 milliárd forint) tőkeemelése volt.

Bevétel is volt

Az ingó és ingatlan vagyonelemek fő tételeit tartalmazó listából kiderül, hogy például az Auditól a győri ingatlanok értékesítése után 6,5 milliárd forintnyi bevétel érkezett.

Az állami társasági részesedések értékesítéséből pedig mintegy 158 millió forint folyt be a négy év alatt.

Jó hír

A miniszter válasza szerint a kormányzati ciklushoz kötődő – állami támogatásnak köszönhetően bekövetkezett – vagyonváltozások kapcsán az Európai Bizottság nem indított egy olyan eljárást sem, amely a vagyonváltozásokat az állami támogatások szempontjából vizsgálná vagy megkérdőjelezné.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik