Gazdaság

A Mol szabadulna az INA-tól

A magyar olajvállalat előkészítő lépést tett az horvát cégben meglévő részvényei esetleges eladására.

A Mol felkérte a horvát INA igazgatóságát, hogy készítse elő a Mol INA-részvényeinek esetleges eladását – a horvát cég igazgatósága erről pénteken értesítette a zágrábi értéktőzsdét.

A zágrábi tőzsde honlapján olvasható közleményben az INA jelezte, a Mol levélben kérte a horvát cég igazgatóságát egy adatszoba létrehozására, amely lehetővé tenné, hogy harmadik fél átvilágíthassa a horvát olajipari vállalatot, és az INA részvényeit előkészítse az esetleges eladásra.

A bejelentés után, 11,7 százalékkal, 3180 kunára (127 ezer forintra) ugrott az INA-részvények árfolyama a zágrábi tőzsdén.

További megbeszélések

A Mol lépésére a horvát gazdasági minisztérium közleményben reagált, amelyben kifejtik, Horvátország célja, hogy az INA egy vertikálisan szerveződő, erős regionális központtá váljon, amelyben minden részvényes a tulajdonrészének arányában szólhat bele az irányításba.

Az INA további irányításáról és a befektetésekről, a horvát kormány tovább kívánja folytatni a megbeszéléseket a Mollal. “Ez a kormány továbbra is védelmezni fogja a nemzeti érdekeket az energetika terén, amelyen nem változtat az sem, hogy a Mol megtette az első lépéseket az INA-ban meglévő részesedésének az eladására” – áll a horvát tárca közleményében.

Az INA olajipari vállalat részvényeinek 49,1 százaléka a Mol tulajdonában van, a részvények 44,84 százalékát birtokolja a horvát állam. A Mol rendelkezik az irányítói jogokkal. A két fő tulajdonos között vita van az INA jövőjéről. Az egyik legfontosabb kérdés az olajcég irányítása, de a zágrábi kormány egyebek mellett azzal vádolja a Molt, hogy nem fektetett be megfelelő mértékben az INA-ba. A magyar olajcég szerint ezzel szemben a horvát kormányt terheli felelősség, például amiért ígéretétől eltérően nem választotta le az INA-ról a vállalat veszteséges gázüzletágát.

Az INA aggódik

Csütörtökön a zágrábi kormány úgy döntött, hogy április 1-jétől a horvát állami HEP (Hrvatska elektroprivreda) energiaszolgáltatóhoz kerül át az INA földgázüzletága. A HEP rögzített áron értékesíti a földgázt a közüzemi gázszolgáltatóknak. Az INA, mint egyetlen horvátországi gáztermelő vállalat, köteles termelésének egy meghatározott részét a horvátországi lakossági fogyasztók számára elkülöníteni. A HEP nem kereskedhet majd a lakossági fogyasztásra elkülönített gázmennyiséggel – mondta a döntés után Ivan Vrdoljak gazdasági miniszter.

Az INA a csütörtöki bejelentés után kiadott közleményében jelezte, hogy negatívan fogja befolyásolni a cég 2014-es eredményeit és befektetési lehetőségeit a kormánydöntés. A közleményben emlékeztetnek arra, hogy az új szabályozás értelmében az INA a gázmennyiség függvényében 250-350 millió kunát (10,2-14,2 milliárd forintot) fog évente a saját jövedelméből az állami energiaszolgáltatónak, a HEP-nek átadni. Az INA aggodalmát fogalmazta meg, hogy elmaradtak az egyeztetések egy ilyen fontos szabályozási kérdésben.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.