Gazdaság

INA: a Molé a döntés

Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter szerint nem a horvát, hanem a magyar fél dönt arról, hogy eladják-e 49 százalékos részesedésüket az INA horvát olajipari cégben, mert ezek a részvények a Mol tulajdonában vannak.

“A döntés arról, hogy kinek a tulajdona lehet a 49 százalékos részesedés, Budapesthez tartozik, mert az övék ez a 49 százalék. Minden partnert ugyanolyan feltételekkel kezelünk, mint a Molt, azaz nem lehet megsemmisíteni az INA-t, de közösen fejleszthetjük azt. Ha partnerek vagyunk, akkor közösen fejlesztjük a céget, függetlenül attól, hogy honnan érkezik a partner” – nyilatkozta a miniszter újságíróknak Brüsszelben.

Ellentmondásos hírek

A horvát gazdasági minisztert arról faggatták a riporterek, hogy mi a véleménye a hírről, hogy az Európai Unió ellenzi az ukrajnai események miatt, hogy orosz kézbe kerüljön az INA. “Egy olyan partnert szeretnék az INA-ban, aki garantálja a cég fejlesztését, vertikális integrációját és regionális vezető szerepét az energiaszektorban. Hogy ez a partner a Mol, vagy valaki más lesz… Ugyanazok a feltételeink bármilyen potenciális új partner számára” – válaszolta Vrdoljak.

Kedden a Jutarnji list lap arról cikkezett, hogy “a nullával egyenlő az esélye” annak, hogy orosz vállalat vásárolja meg az INA részvényeit, mivel az Egyesült Államok, a NATO és az EU kemény politikai és gazdasági szankciókat kíván bevezetni Oroszország ellen az ukrajnai beavatkozás miatt.

Az elmúlt napokban ellentmondásos hírek érkeztek a Mol-INA tárgyalásokról. A zágrábi tőzsde honlapján pénteken megjelent közleményben az INA jelezte, hogy a Mol levélben kérte, készítse elő a Mol INA-részvényeinek esetleges eladását. Áldott Zoltán, az INA igazgatóságának elnöke viszont vasárnap azt nyilatkozta, hogy a Mol nem szeretne megválni az INA-ban meglévő részesedésétől, és meg akar egyezni a horvát kormánnyal.

Fél éve tárgyalnak

A horvát állam és a Mol tulajdonában lévő INA jövőjéről 2013. szeptemberben kezdődtek megbeszélések. A horvát állam birtokolja az INA részvényeinek 44,84 százalékát, a Mol tulajdonában van a részvények 49,1 százaléka, valamint a magyar cég rendelkezik az irányítói jogokkal.

Ivan Vrdoljak kedden elmondta, azért utazott Brüsszelbe, hogy a Déli Áramlat gázvezeték ügyéről tárgyaljon más EU-s energetikai miniszterekkel. Vrdoljak szerint a miniszterekkel abban egyeztek meg, hogy gyorsítani kell a tárgyalások menetét az orosz Gazprommal, és el kell választani egymástól Ukrajna és a Déli Áramlat kérdéskörét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik