Gazdaság

Harmadával kevesebb a munkanélküli, mint egy éve

Helyesebben a nyilvántartott álláskeresők száma csökkent januárban, éves szinten. Vagyis azoké, akik a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat Statisztikájában szerepelnek. De decemberhez képest viszont már újra nőtt a számuk.

Egy éves távlatban tovább csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma. A 2014. januári zárónapon a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) regiszterében 437,2 ezer álláskereső szerepelt, 211,3 ezer fővel, vagyis 32,6 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.

Viszont ha decemberhez viszonyítunk, akkor már azt látjuk, hogy 22 800 fővel több lett a regisztrált álláskereső. Pedig a felturbózott téli közfoglalkoztatás akció (napocskarajzolással) elvileg még áprilisig tart. S abban azt ígérték, hogy folyamatosan 200 ezer főnek biztosítják.

Nemek és iskolai végzettség szerint is csökkent egy év alatt a regisztrált álláskeresők létszáma. Viszont decemberhez képest csak a diplomásoknál, az első alkalommal belépőknél és a tartós álláskeresőknél volt visszaesés.

Számháború

Akik már nem kaptak semmit

Idén januárban 192,5 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, akiknekharmincegy százaléka álláskeresési ellátásban. A többiek pedig szociális jellegű támogatásban részesültek. Nem változott, hogy az álláskeresők több mint fele semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott a tárgyhónapban. Ők most 244 ezren voltak, majdnem 99 ezerrel kevesebben, mint egy éve. De már több mint 14 ezerrel többen, mint egy hónapja.

Ráta

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti 15-74 évesmunkanélküliek száma a 2013 negyedik negyedévében 403,3 ezer főt tett ki, amely 9,1 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett. A munkanélküliségi ráta az előző év azonos időszakához képest 1,6 százalékponttal volt kevesebb.

Pályakezdők

2014. januárban a nyilvántartásban 53,3 ezer pályakezdő szerepelt, arányuk az összesálláskereső között 12,2 százalékot jelentett. A pályakezdők létszáma az előző év azonos hónapjához képest 27,7 százalékkal mérséklődött. Decemberhez képest viszont 2 százalékkal többen lettek.

Új állás

A 2014-es év első hónapjában a foglalkoztatók összesen 32 ezer üres álláshelyetjelentettek be, amely a statisztika szerint egy év alatt szignifikáns emelkedést mutatott. Viszont decemberhez képest jelentős a visszaesés. Az újonnan bejelentettállások hetven százalékához a foglalkoztatók támogatást igényeltek.

Csoportos leépítés

2014 januárjában 6 cég 181 főt érintő létszámcsökkentési döntését jelentette be az illetékesmunkaügyi kirendeltségeken. Az érintett létszám jelentős csökkenést mutatott az előző évazonos időszakához és az elmúlt hónaphoz képest is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik