Gazdaság

Kicsit gyengébben teljesített a Telenor

Az előfizetők száma stabil maradt, de a bevétel és a nyereség egy kicsit csökkent az összekapcsolási díjak miatt.

A Telenor Magyarország 39,364 milliárd forint bevételt ért el a tavalyi negyedik negyedévben, szemben az egy évvel korábbi 42,043 milliárd forinttal, a cég kamat, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 10,880 milliárd forint volt, míg egy évvel korábban 11,654 milliárd forint.

Nem csökkent a tábor

Tavaly a negyedik negyedévében 4,961 milliárd forintot költöttek beruházásra, szemben az egy évvel korábbi 2,346 milliárd forinttal.

Az árbevétel csökkenését részben bizonyos egyszeri tételek elszámolása és az összekapcsolási díjak csökkentése okozta. Az előfizetések száma stabil maradt, a Telenor Magyarország 3 millió 488 ezer előfizetéssel rendelkezett a negyedik negyedév végén.

Az aktív SIM kártyák száma alapján számított piaci részesedés 31,38 százalék volt az időszak végén, miközben a Telenor decemberi mobilinternet-piaci részesedése 31,46 százalékra nőtt. A mobil internetes előfizetések száma 973 ezerre emelkedett a 2012 negyedik negyedévi 723 ezerről. A mobiltelefonon (small screen) internetezők száma 48 százalékkal volt magasabb, mint 2012 hasonló időszakában. A Telenor Magyarország által eladott telefonok több mint 77 százaléka már okostelefon, a táblagép-értékesítés pedig megnégyszereződött a vállalatnál 2012-höz képest.

Tavaly 53 milliárd volt a profit

Az egy előfizetésre jutó átlagos havi árbevétel összege (“blended ARPU” index) alacsonyabb volt, mint 2012 negyedik negyedévében, amelyet főként az összekapcsolási díjak csökkentésének negatív hatása magyaráz: az ARPU 3629 forintról 3413 forintra csökkent.

A társaság tavalyi bevétele mintegy 153 milliárd forint volt, az EBITDA pedig közel 53 milliárd forintot tett ki.

A Telenor közleménye szerint Christopher Laska, a cég vezérigazgatója elmondta: az ügyfelektől pozitív visszajelzést kaptak a tavaly évvégén bejelentett új szolgáltatásokról. Az eredményekből nyilvánvaló, hogy szívesen használják Magyarország jelenleg leggyorsabb 4G szolgáltatását és az októberben bevezetett korlátlan tarifákat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik