Gazdaság

Jön a telefonadó

okostelefonok(1)(1)(960x640).jpg (okostelefonok, )
okostelefonok(1)(1)(960x640).jpg (okostelefonok, )

Brüsszel visszavonta az eljárást. Nincs más hátra, fizetni kell!

Az Európai Bizottság visszavonta a telefonadó ügyében Magyarország ellen indított keresetét. Ryan Heath, a digitális területért felelős Neelie Kroes szóvivője a döntést a bíroság egy korábbi határozatával indokolta, miszerint ha a Franciaországban 2009-ben a távközlési szektorra kivetett adó sem ütközik az uniós engedélyezési irányelvbe, az összes, ezen irányelvre hivatkozva megindított eljárást visszavonják.

Így spórolhatja meg a telefonadót

Az úgynevezett engedélyezési irányelvnek a bizottság által hivatkozott cikke azt mondja ki, hogy a kifejezetten a távközlési szektorra kivetett igazgatási díjakat csak a szektor irányítására és szabályozására lehet fordítani, azok az országok, amelyek ellen emiatt a bizottság eljárást kezdeményezett pedig nem erre fordítják az ebből származó bevételeket, hanem az egyszerűen befolyik a büdzsébe.

Magyarország az eljárásban azzal érvelt, hogy az adó nem igazgatási illeték, ezért arra ez a cikk nem vonatkozik. Ezért állították le a Magyarországon a távközlési szektorra kivetett különadó, az úgynevezett válságadó ügyében indított eljárást is.

Fotó: Kummer János

Ennyibe kerül

Az Országgyűlés 2012 májusában fogadta el a telefonadóról szóló törvényt. A szolgáltatóknak tavaly július óta kell minden SMS, illetve minden megkezdett perc beszélgetés után 2 forintot fizetniük. Az első 10 perc telefonálás továbbra is ingyenes, a díjat magánszemélyeknél 700, cégek esetében pedig 2500 forintban maximalizálták. A segélyhívó számokat, illetve az adománygyűjtő vonalakat szintén nem érinti a telefonadó.

Arról, hogy ki fizet, a második percben lesz szó.

Míg az Invitel, a BTel és a Tesco Mobile úgy döntött, lenyeli a pluszterheket, a Telenor még a törvény elfogadása előtt jelezte, hogy az új adó miatt emeli a tarifákat. Érvelése szerint sokkal nagyobb kárt okoznak az országra nézve, ha nem így, hanem létszámleépítéssel, vagy a fejlesztések visszafogásával reagálnának a fejleményekre. A Telenort a Vodafone hasonló bejelentése követte, de nem kellett sokat várni a DIGI és a T-Mobile díemelésére sem.

Tehát július közepére, alig két hónappal azután, hogy Selmeczi Gabriella, akkori Fidesz-szóvivő kijelentette, hogy az új terhet a szolgáltatók fogják megfizetni, már négy szolgáltató jelezte a díjemelést.

Olvasói sztorik