Gazdaság

868 ezret kap a magyar csúcsnyugdíjas

nyugdíjas (nyugdíjas)
nyugdíjas (nyugdíjas)

A legmagasabb saját jogú nyugdíj 868 080, a legalacsonyabb 28 500 forint – írja az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) adatai alapján a Napi.hu.

Az ONYF legfrissebb adatai szerint 2014. január elsején az idei, 2,4 százalékos általános nyugdíjemelés után a legmagasabb saját jogú nyugdíj összege elérte a 868 080 forintot, míg a legalacsonyabb folyósított nyugdíj 28 500 forint volt. A különbség több mint harmincszoros.

Lassan nő azok száma, akik külföldre kérik az ellátásukat – az ONYF a világ 86 országába utal. Tavaly januárban összesen 28 951 ezer ellátást folyósítottak külföldre, szemben a 2008-as 21,5 ezerrel. A legtöbb utalás Németországba, Kanadába és Ausztriába ment, az USA csak a negyedik. Egy-egy “magyar nyugdíjas” várja a pénzt Oroszországban, Afganisztánban, Ghánában, Jamaicában, Japánban, Líbiában.

A nyugdíjak között továbbra is hatalmas a szórás. Mint korábban megírtuk, az elitet a csaknem 200 ezer forintos havi ellátással a volt fegyveres testületi dolgozók jelentik. A 199,4 ezer forintos jövedelemátlagon belül is nagy szórások tapasztalhatóak, léteznek ennél lényegesen magasabb – akár félmillió forintos – nyugdíjak is – még ha nem is gyakoriak, ez azonban csak néhány tucat embert érint.

Nagy különbségek, területi alapon

A legrosszabb helyzetben lévő budapesti kerületben is nagyobb nyugdíjat fizetnek, mint bármelyik megyében. A Figyelő – az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság segítségével – elkészítette az ország nyugdíjtérképét. Az megmutatja, hogy mely országrészben mennyi az átlagnyugdíj.

Budapesten Józsefvárosban (105 ezer), az országban pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (77 ezer) kapják a legkevesebb nyugdíjat. A legtöbb pénzt a II. kerület (138 ezer) és Fejér megye (100 ezer) idősei kapják. Ez azt is jelzi, hogy a józsefvárosiak csak a többi kerülethez képest maradnak el, egyébként jobban állnak bármelyik megyénél.

A lap szerint a magyarázat a fővárosi és vidéki bérszínvonal, illetve a munkalehetőségek különbségeiben keresendő. Budapesten a nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő a bőségesebb munkahelykínálat miatt könnyebben megszerezhető, s mivel a bérek is magasabbak, így a nyugdíj is több.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik