Gazdaság

Nyugdíjdráma – eltűnt a spórolok fele

2011-ben a megkérdezettek 40 százaléka tudott nyugdíjas korára megtakarítani. Tavaly ez az arány 18 százalékra csökkent.

Paál Zoltán, a Generali Biztosító személybiztosítási vezérigazgató-helyettese reprezentatív felmérésüket ismertetve azt mondta, hogy havi jövedelmük 4 százalékát, 5-6 ezer forintot takarítanak meg, akik erre egyáltalán képesek. Az általuk  megkérdezettek 47 százaléka vélte úgy, hogy nyugdíja nem lesz elég a megélhetésre. Alapvető probléma, hogy míg 1980-ban 4 aktív dolgozóra jutott 2 eltartott, addig most 4 aktívra 3 eltartott jut, 2050-ben már 6 nyugdíjast tart el 4 aktív.

A Generali felmérése szerint a nyugdíjas korukra félretevők 48 százaléka az önkéntes nyugdíjpénztárba utalja a pénzt. Az életbiztosítást választók aránya 25 százalék, bankszámlán köt le pénzt 17 százalékuk, a magán-nyugdíjbiztosítóknak pedig 13 százalékuk tagja. Az 50 év feletti megtakarítók aránya jobb az átlagnál, 30 százalékot tesz ki, míg a magasabb jövedelműek 48 százaléka tesz félre nyugdíjas korára.

Világprobléma, hogy a nyugdíjasok aránya növekszik és bizonytalan az öregkori ellátásuk – mondta a tájékoztatón Holtzer Péter nyugdíjszakértő, a Nyugdíj és Időskor Kerekasztal korábbi elnöke. A megoldások lehetséges módjairól elmondta: tovább kell dolgozni, fontos a személyes megtakarítás és felértékelődik a foglalkoztatói nyugdíj szerepe is.

Jelenleg a nyugdíj az utolsó nettó bér 80-90 százaléka Magyarországon. Ez az évszázad közepére visszaesik 50 százalékra. Ahhoz, hogy maradjon a jelenlegi arány, a munkába állástól a havi bér 10-15 százalékát kell megtakarítani – vázolta a megoldást a szakértő.

Miután a nyugdíjcélú életbiztosítás után 20 százalék szja-kedvezmény jár ettől az évtől, várhatóan felértékelődik ez a megtakarítási forma, mivel azonos pozícióba került az önkéntes nyugdíjpénztárral és a nyugdíj-előtakarékossági számlával – vélekedett Schaub Erika, a Generali személybiztosítási igazgatója. Aki havi 15 ezer forintot tesz félre életbiztosításban, 7 százalékos vélt hozammal, 20 év múlva 9,9 millió forinthoz jut az adójóváírással együtt – vázolt egy példát az igazgató.

Néhány napja az ING Biztosító elnök-vezérigazgatója kongatta meg a vészharangot. A 225 ezer forintos bruttó átlagbér után most 124 ezer forint a nyugdíj, amely – változatlan átlagbért feltételezve – 2050-re 98 ezer forintra csökken. Cornelia Coman emlékeztetett rá, hogy már ma érdemes nyugdíjcélú megtakarítást elindítani, de a GfK és az ING közös felmérése szerint csak az emberek egynegyede rendelkezik valamilyen megtakarítással, a családok ötödének egy fillér félretett pénze sincs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik