Belföld

Feltérképezett nyugdíjasok – drámai különbségek

A legrosszabb helyzetben lévő budapesti kerületben is nagyobb nyugdíjat fizetnek, mint bármelyik megyében.

A Figyelő – az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság segítségével – elkészítette az ország nyugdíjtérképét. Az megmutatja, hogy mely országrészben mennyi az átlagnyugdíj.

Budapesten Józsefvárosban (105 ezer), az országban pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (77 ezer) kapják a legkevesebb nyugdíjat. A legtöbb pénzt a II. kerület (138 ezer) és Fejér megye (100 ezer) idősei kapják. Ez azt is jelzi, hogy a józsefvárosiak csak a többi kerülethez képest maradnak el, egyébként jobban állnak bármelyik megyénél.

A hetilap szerint a magyarázat a fővárosi és vidéki bérszínvonal, illetve a munkalehetőségek különbségeiben keresendő. Budapesten a nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő a bőségesebb munkahelykínálat miatt könnyebben megszerezhető, s mivel a bérek is magasabbak, így a nyugdíj is több.

A Figyelő annak is utánajárt, hogy a nyugdíjasok voksaira (is) hajtó nagy pártok egyike sem tartja szükségesnek a korhatár emelését, és sem a Fidesz, sem az MSZP nem adóztatná meg a nyugdíjakat.

Vízfej vagy a többi térséget magával húzó éllovas?

Nemcsak a nyugdíjak alapján vízfej Budapest, hanem a gazdaság más mutatói is ezt támasztják alá. A kettő bizonyára összefügg. Tavaly januárig országosan visszaesést regisztráltak az üzletek számában, de Budapesten nőtt a boltok száma (2007-től 2011-ig 6%-os visszaesés országosan, a Budapesten működő boltok aránya 19%-ról 22%-ra nőtt. Vegyük hozzá a népességszám arányait: a fővárosban 1,7 millióan laknak, ami az ország 17%-a. Ha a GDP-termelő erőt nézzük, még nagyobbak a különbségek:

2010-ben Budapesten termelődött meg a nemzeti össztermék 40%-a, és a 2007-2010-es összevetésen az látszik, hogy a vidékről (Pest és Borsod megyéből) elszívódó termelőerő leginkább Budapesten csapódik le. Az ország legfejlettebb régiója tehát folyamatosan szívja el a gazdasági erőt, lehetőséget a vidéktől, -ről, jóllehet a vidékfejlesztés papíron az EU-nak és a magyar kormánynak is fontos , stratégiai célja. A nettó jövedelmek is jóval magasabbak a fővárosban, mint vidéken, a legszegényebb régiókhoz képest két- és félszeres a különbség Budapest javára.

Az egy főre jutó GDP Budapesten 2007 óta nő, a válság idején sem csökkent (6 millió forint körül volt 2011-ben), míg a vidék ennek két- vagy egyharmadát, felét, vagy akár negyedét éri el. Bármennyire is fájdalmas, úgy tűnik, Budapest a vidék rovására nőtt az elmúlt években – ami nem természeti törvényszerűség, hisz megfelelő gazdaságpolitikával és kedvező gazdasági környezetben növekedhet egységesen az ország gazdasága. (forrás)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik