Pénzügy

Erre figyeljen, ha rendes nyugdíjat akar

Hogy mindenki tisztában legyen vele, ki mennyi nyugdíjra lesz jogosult, a nyugdíjbiztosító idén kezdi leegyeztetni, tisztázni az adatainkat.

Nyugdíj

A társadalombiztosítási nyilvántartásban hagyományosan a foglalkoztatók és a bejelentésre kötelezettek bejelentései alapján vezetik be, hogy mennyi szolgálati időnk és mennyi keresetünk volt. A nyugdíj igénylésekor vagy a szolgálati idő megállapítására irányuló eljárásban pedig ez alapján bírálják el a jogszerzést, illetve hogy mennyi nyugdíjat kapunk.

Annak érdekében, hogy ez a nyilvántartás az egyes biztosítottakra vonatkozóan teljes körű és tisztázott adatokat tartalmazzon, az idei évtől a biztosítottakkal is egyeztetnek. Így lehetőség nyílik a biztosítási jogszerzéssel összefüggő adatok kiegészítésére, a nyilvántartásba be nem jelentett, biztosítási kötelezettséggel járó jogviszony bizonyítására, illetőleg szolgálati időnek minősülő időszakok elismerésére és nyilvántartásba vételére is.

Biztosított

A munkaviszonyban álló személy, a szövetkezet tagja, az egyéni vállalkozó, a társas vállalkozás tagja, a bedolgozó, a mezőgazdasági őstermelő, ha tevékenysége megfelel a törvényben meghatározott követelményeknek. A biztosított személyek az előírt járulékfizetés ellenében a társadalombiztosítás valamennyi szolgáltatására jogot szereznek.

Kiknek az adatait egyeztetik először?

Először az 1955-1959 között született korosztályok biztosítási jogviszonyait, kereseteit, jövedelmeire vonatkozó adatait pontosítják. AZ eljárás hivatalból indul, tehát senkinek nem kell kérelmeznie. Az egyeztetést az első korcsoportnál 2014. december 31-ig köteles megindítani  a nyugdíj-biztosítási igazgatási szerv.

Az eljárás megindításakor tájékoztatják az érintett személyt az eljárás menetéről, és részletes kimutatást küldenek neki a nyilvántartott következő adatokról:- biztosításban töltött időszakok, egyéb nyugdíjjárulék-fizetéssel fedezett szolgálati idők, nők esetén jogosultsági idő, korkedvezményre jogosító idő,- foglalkoztatók adatai,- az 1987. december 31-ét követő nyugdíjjárulék köteles kereset és a levont nyugdíjjárulék,azok az időszakok, amelyre nem történt járulékfizetés.

Ha rendben van

Ha az adatok teljes körűek, vagy további adatok igazolását, időszakok figyelembevételét az ügyfél nem kívánja kezdeményezni, az ügyfél jelzése alapján (annak hiányában 90 nap elteltével) a kimutatásban szereplő adatok alapján elismerhető szolgálati és kedvezményre jogosító időről határozatot állítanak ki. Az egyeztetett adat pedig nyilvántartásba kerül.

Ha nincs rendben

A biztosított a kimutatás kézhezvételét követő 90 napon belül jelezheti a nyugdíj-biztosítási szervnek, ha a nyilvántartásban nem szerepelnek bizonyos adatok, vagy szerinte téves az adatsor. Ehhez be kell küldenie a helyes adatokat igazoló, alátámasztó dokumentumokat.

Ekkor nyílik lehetőség egyéb, szolgálati időnek minősülő időszakok elismerését kezdeményezni, például a korkedvezményre jogosító munkakörben végzett munka időtartamát megállapíttatni. A csatolt adatok, dokumentumok alapján, a nyugdíj-biztosítási igazgatási szerv bizonyítási eljárást folytat le, amelynek keretében megkísérli felkutatni a szükséges iratokat, megkeresheti a volt foglalkoztatót, az adóhatóságot, egyéb szervet.

A nyugdíj-biztosítási igazgatási szerv a tényállás tisztázása után határozattal dönt a biztosított elismerhető szolgálati idejéről és a nyugdíj megállapításánál figyelembe vehető egyéb tényekről. Ezek aztán egyeztetett adatként kerülnek be a nyilvántartásba.

A határozat ellen az általános szabályok szerint biztosított a jogorvoslat lehetősége – derül ki az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatójából.

Szolgálati idő

A biztosítási kötelezettséggel járó jogviszony azon időszaka, amelyre az előírt járulékot megfizették. Vannak olyan időtartamok is, amelyek nem biztosítási kötelezettség alapján minősülnek szolgálati időnek, ilyen az 1998. előtt nappali tagozaton folytatott, felsőfokú tanulmányok időtartama, vagy a sorkatonai, tartalékos katonai szolgálat időtartama. Vannak olyan korábban társadalombiztosítási, jelenleg családtámogatási (pl. a gyermekgondozási segély), álláskeresési (a munkanélkülieknek/álláskeresőknek járó), valamint a megváltozott munkaképességű személyeket megillető (rehabilitációs ellátás) ellátások, amelyek folyósításával egyidejűleg járulékfizetés is történik. Ezek folyósításának időtartama szintén szolgálati időnek minősül. A biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban nem álló személy szolgálati idő szerzése érdekében megállapodást is köthet a nyugdíjjárulék befizetésének vállalásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik