Gazdaság

Számháború: akiket végképp az út szélén hagytak

Megvizsgáltuk, a Gyurcsány- vagy az Orbán-kormány alatt volt-e kevesebb munkanélküli, illetve olyan ember, aki semmilyen ellátást nem kapott.

Az MSZP néhány nappal ezelőtt felhánytorgatta a Fidesznek, hogy náluk már a munkanélküliek több mint a fele ellátás nélkül volt. A Fidesz válaszközleményében nem reagált erre a felvetésre, így azt sejtettük, hogy a kormánypárt elevenére tapintott az ellenzék.

Ezért megnéztük, hogy a Gyurcsány- vagy az Orbán-kormány állt-e jobban a munkanélküliek számát, a tartós álláskeresők számát, illetve az ellátás nélkül (vagyis egyetlen fillér állami segítség nélkül) maradtak számát tekintve. Ehhez a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adataiból indultunk ki, s hogy egységes legyen a kép, minden évben a decemberi adatokat vettük figyelembe.

A számok azt mutatják, hogy egyik éra sem lehet különösebben büszke erre a statisztikára. 2009-2013 között kiugróan sok munkanélküli volt, s a mostani kormánynak mindössze annyit sikerült elérnie tavaly decemberre, hogy majdnem a 2004-es szintre sikerült mérsékelni azok számát, akik nem kaptak még közmunkát sem.

A tartósan állást keresők számánál is hasonló tendencia játszódott le, azzal a különbséggel, hogy ennél a mutatónál még annyira sem közelítettük meg a kiinduló szintet.

Számháború

Az ellátás nélküliek számánál viszont nagyon jól látszik, hogy ez a probléma még marginálisabb lett, mint korábban. Hiszen ők ma több mint 60 százalékkal többen vannak, mint 2004-ben. Vagyis 142 ezer helyett már 230 ezer olyan honfitársunk van, aki egy fillérre sem számíthat hivatalos forrásból ahhoz, hogy fenntartsa az életét. S valóban, a munkanélküliek számához viszonyított arányuk is már több mint 55 százalék. Ami egyébként nem véletlen, hiszen 2011. szeptembere óta már csak mindössze 90 napig lehet álláskeresési járadékot kapni.

Érdekes lenne megtudni, hogy amennyiben az Összefogás kormányra kerülne, vajon valóban vennék-e a bátorságot ahhoz, hogy elindítsák a feltétel nélküli garantált alapjövedelem bevezetését, vagy a létpénzt, hogy többé ne legyenek olyan emberek, akiket teljesen magukra hagyunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik