Gazdaság

Számháború dúl a kormány és az ellenzék között

fidesz nyilatkozat (fidesz, mikrofon, szóvivő, )
fidesz nyilatkozat (fidesz, mikrofon, szóvivő, )

Nyilatkozatcsata dúl az MSZP és a Fidesz között, például arról, melyikük kormánya alatt volt több foglalkoztatott, kevesebb munkanélküli

Ahogy közeledik a választás, egyre több a pro és kontra nyilatkozat, amely bizonygatni igyekszik azt, hogy melyik kormány végezte jobban a dolgát. Múlt héten például az NGM helyettes államtitkára, Pankucsi Zoltán méltatta a munkahelyvédelmi akcióterv sikereit.

Erre aztán robbant a kommunikációs bomba.

Az MSZP-s Budai Bernadett közleményében többek között azt írta, hazánkban ma kevesebben dolgoznak, mint 2010 előtt. Mire a Fidesz sajtó így vágott vissza: ma többen dolgoznak, 4 millió felett van a foglalkoztatottság, és az európai átlag alá csökkent a munkanélküliség.

Nos, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint foglalkoztatottságban 2013-ra tényleg az Orbán kormány produkált jobb számokat. Viszont az előző három év átlaga gyengébb volt, mint az előző 6 év átlaga.

A munkanélküliek számánál pedig az MSZP-s kormányzás alatt (az utolsó év kivételével) rendre alacsonyabb értékeket mértek, mint 2010-2012 között. Egyedül 2013-ban ért el jobb számokat Orbán kormánya Gyurcsányénál.

Mint tudjuk, és ezt nemrégiben a foglalkoztatásért felelős államtitkár, Czomba Sándor is elismerte: a foglalkoztatottság növekedésében szerepet játszott a migráció és a közfoglalkoztatás is. A munkanélküliek számát pedig nyilvánvalóan gyarapították azok is, akiket a Fidesz-kormány inaktív státusból (rokkantak, korkedvezményes nyugdíjasok) aktívvá nyilvánított. Vagyis visszaküldött a munkaerőpiacra. Ahol csak kevés sikerrel tudtak elhelyezkedni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik