Gazdaság

Pénztárgépcsere: itt az újabb végső határidő

penztargep(210x140)(1).jpg (pénztárgép)
penztargep(210x140)(1).jpg (pénztárgép)

A támogatás igénybevételét fő szabályként január 31-i véghatáridőhöz köti az NGM. De van olyan kereskedő, akinek február 28-ig él a lehetőség.

A NAV-val online adatkapcsolatra képes pénztárgépes átállást segítő munkabizottság javaslatait figyelembe véve a következőről döntött a gazdasági tárca: annak a vállalkozónak, aki igénybe venné az 50 ezer forintos állami támogatást a kasszacseréhez – fő szabály szerint – legkésőbb 2014. január 31-ig üzembe kell helyeznie a gépet. A rendelet csütörtöktől (január 23-tól) hatályos – írta az NGM közleményében.

Január 31 vagy esetleg február 28

Az a vállalkozó, aki tehát 50 ezer forinttal olcsóbban szeretne hozzájutni az on-line pénztárgépéhez, annak – fő szabály szerint – legkésőbb 2014. január 31-ig üzembe kell helyeznie a gépet.

Bizonyos feltételekkel azonban további egy hónapon keresztül, február 28-ig is igénybe lehet venni a támogatást. Ennek feltétele a kiskasszásoknál, hogy 2013. október 1-je előtt, a nagykasszásoknál, hogy 2014. január 1-je előtt leadták a megrendelésüket.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a határidőket a munkabizottság rendkívüli ülése után határozta meg.

Pozitív ellenőrzési tapasztalatok

A NAV eddigi ellenőrzési tapasztalatai pozitívak, a vállalkozók döntő többsége megtette a megfelelő intézkedéseket az online pénztárgép megrendelése érdekében, jellemzően már az ellenőrzés megkezdése előtt, de legkésőbb a kapcsolatfelvétel után, haladéktalanul.

A revizorok csak elvétve találkoztak olyan szándékos mulasztással, amely miatt mulasztási bírságot kellett kiszabniuk. A minisztérium szerint mind a vállalkozások, mind az érdekképviseleti szervek partnerek a feketegazdaság visszaszorítását célzó kormányzati intézkedések végrehajtásában.

Az NGM bízik abban, hogy az intézkedés a cserére kötelezett vállalkozásokat arra sarkallja, hogy a megrendelt pénztárgépet mihamarabb átvegyék, és megtörténjen az átállás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik