Gazdaság

Így sürgetnék a pénztárgépcserét

penztargep(210x140)(1).jpg (pénztárgép)
penztargep(210x140)(1).jpg (pénztárgép)

A Nemzetgazdasági Minisztérium azt javasolja, hogy a pénztárgépcseréhez biztosított állami támogatás igénybevételének határideje január 31-e legyen.

A tárca keddi eljuttatott közleményében azt írta: az online pénztárgépekre való átállás megfelelő ütemének biztosítása érekében javaslatot tesz a pénztárgépcserét figyelemmel kísérő munkabizottságnak arra, hogy az 50 ezer forintos állami támogatás végső igénybevételi határideje 2014. január 31. legyen.

Még a hónapban be kell üzemelni

Ez azt jelentené, hogy az a kisvállalkozó juthat az állami támogatás összegével csökkentett áron online pénztárgéphez, aki 2014. január 31-ig beüzemeli az új kasszát. A döntés a munkabizottság álláspontjának ismerete után, előreláthatólag még ezen a héten megszületik – áll a közleményben.

A közlemény szerint a minisztérium a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai alapján alakította ki álláspontját, hogy elegendő 2014. január 31-ig meghosszabbítani a támogatás igénybevételéhez szükséges, online kasszák beszerzésére nyitva álló határidőt.

Megindult a pénztárgépek áradata

Az adatokat ismertetve megállapítják: a vállalkozók már több mint 60 különböző típusú, engedélyezett pénztárgépből válogathatnak. A gazdálkodók nagy többsége jogkövető, és a szabályokat betartva megrendelték már az online pénztárgépet. A forgalmazói visszajelzések azt mutatják, hogy folyamatosan érkeznek az újabb pénztárgép-szállítmányok az országba.

“A gépek tehát a forgalmazóknál vannak, jelenleg is kaphatóak. Így elsősorban a kereskedőkön, vendéglátósokon múlik, hogy mikor cserélik le hagyományos kasszájukat az adóhivatali adattovábbításra alkalmas online pénztárgépre” – áll a közleményben.

Maximum negyedmilliós támogatás

Az állam maximum 5 pénztárgép bekötéséhez gépenként 50 ezer forintos támogatást biztosít azon társaságoknak, egyéni vállalkozóknak, akiknek az éves árbevétele nem éri el az 500 millió forintot, nincs adótartozásuk, nem állnak csőd- vagy felszámolási eljárás alatt, és nem alkalmaznak feketén dolgozókat.

A támogatást eredetileg a december 31-ig üzembe helyezett gépek után lehetett volna igénybe venni. Mivel a gyártás csúszása miatt sok kisvállalkozó elesett volna a támogatástól, a nemzetgazdasági miniszter december végén módosította a pénztárgép-támogatási rendeletet, így az összeghez a vállalkozók az idén is hozzájuthatnak – közölte korábban a NAV.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik