Gazdaság

NAV-elnökhelyettes: nincs megoldás az áfacsalásokra

Varga Árpád (varga árpád, nav, )
Varga Árpád (varga árpád, nav, )

Varga Árpád, a NAV elnökhelyettese szerint nincs megoldás, az áfarendszerben mindig lesznek csalók.

Az adóhatóság évente körülbelül 500 milliárd forint adóhiányt állapít meg, és hiába találnak minden évben egyre nagyobb adókülönbözetet, a csalások volumene is folyamatosan nő. A felszámolás alatt álló cégek összesített áfatartozása nagyjából 300-400 milliárd forint, ami vélhetően soha nem folyik be, de az egész Európai Unió küzd az áfacsalással – mondta el az Adó Online-nak Varga Árpád.

A NAV négyezer revizora nem csak az áfát ellenőrzi. Havonta 100-110 ezer bevallás érkezik a hatósághoz, ebből 40-45 ezerre különösen figyelni kell, mert vagy visszaigénylést, vagy átvihető követelést tartalmaz. Ismertetése szerint negyedévente még rosszabb a helyzet, ezért naivitás azt várni, hogy áfát csak tételes ellenőrzés után fizessenek vissza, mivel ehhez meg kellene többszörözni az adóhatóság létszámát. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egész Európa az önadózás elvét követi, ami azt jelenti, hogy a hatóság megbízik az adózóban.

Az elnökhelyettes szerint nem véletlen, hogy a mezőgazdaságban több mint egy évvel ezelőtt vezették be a fordított adózást, a statisztikák szerint kétszer annyi gabonát adtak el korábban, mint amennyit megtermeltek itthon. Rámutatott: mindez azért fordulhatott elő, mert az áru nagy részét az áfafizetést megkerülve papíron kivitték külföldre, majd belföldön értékesítették. A fordított áfa bevezetésével szinte kitisztult a szektor, de vélhetően azóta más termékköröket vontak be az áfacsalás rendszerébe. Éppen ezért nem áll le a munka, a hatóság 30-40 tagból álló cégláncolatokat ellenőriz.

Tudomásul kell venni azt, hogy az áfacsalást nem lehet felszámolni. Lehet harcolni ellene új intézményekkel, hatékonyabb ellenőrzéssel, új eszközökkel, de ebben az áfarendszerben mindig lesznek, akik bűncselekményt követnek el, ahogy vagyon elleni bűncselekmények is mindig lesznek, és gyilkosságok is – fogalmazott a NAV elnökhelyettese.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik