Gazdaság

Miért is kell 55 féle adó Magyarországon?

nav (nav)
nav (nav)

Harmadik világbeli az adóztatásunk.

A Világbank statisztikája szerint hazánkban jelenleg 12 különböző adónemet kell befizetniük a vállalkozásoknak, míg az adókedvezmények levonása után fizetendő vállalati adók és kötelező befizetések a profit 49,7 százalékát teszik ki, írta a Napi.hu.

Ezek azonban csak a fontosabb adónemek: valójában 55 féle vállalati adóval húzza be a költségvetés a bevételt.

De hogy állunk a többi országhoz képest? Szám szerint a legkevesebb adót – hármat – Szaúd-Arábiában és Hongkongban kell fizetniük a vállalkozásoknak. Nem nagyon változtatott viszont a számokon az elmúlt években a lista első két európai szereplője, Svédország és Norvégia: mindkét országban 4 adófajtát kell fizetniük a vállalkozásoknak.

Viszonylag kevés számú adót kell fizetni Marokkóban (6), Mexikóban (6) vagy Oroszországban (7), ahogy a grúzoknál is csak öt adónem keseríti a vállalkozók életét. Itt az elmúlt években komolyan vették az adóegyszerűsítést: ugyanis három éve még 30 adófajta volt hatályban a kaukázusi országban.

Az adónemek száma persze nem tükrözi az adóterhelés nagyságát. A Világbanknak van egy olyan statisztikája is, amely azt vizsgálja, hogy az adókedvezmények levonása után fizetendő vállalati adók és kötelező befizetések hány százalékát teszik ki a kereskedelmi profitnak. (Az szja, illetve a fogyasztást terhelő adók (például az áfa) nem jelennek meg ebben az összehasonlításban.)

E statisztika szerint idén hazánkban ez az arány 49,7 százalék, ami rosszabb, mint tavaly, de nagyjából megegyezik a régiós átlaggal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik