Gazdaság

Origo: a CBA-hoz is köthető az áfacsalási ügy

cba (cba, bolt, )
cba (cba, bolt, )

Eltűnt milliárdok, papíron utaztatott áruk, nagy lábon élő vállalkozók – a hatalmas áfacsalási ügy főszereplői az egyik nagy magyar áruházlánchoz, a CBA-hoz kötődnek – írja az Origo.

Ifjabb Laki László házára is lecsapott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal akciója, amely egy olyan céghálózatra irányult, amely a gyanú szerint közel négymilliárd forint áfát csalt el körbeszámlázással és jogosulatlan áfa-visszaigényléssel. A férfi az Origo szerint több szálon is köthető a hazai bolthálózathoz.

A NAV 2011 őszi akciója után a Győr-Moson-Sopron megyei lap, a Kisalföld megtudott részleteket a hivatalos közléseken túl is. A lap leírta, hogy Lakiék cégét érinti a nyomozás, és beszámoltak a cég CBA-s kapcsolatáról is. Az Origo most, az adócsalások körül fellángolt vitában nézett utána az ügynek, és sikerült új részleteket megtudni a szereplőket ismerőkkel folytatott beszélgetések során és eddig a nyilvánosság előtt nem ismertetett hatósági iratok megszerzésével.

Az Origo szerint a Laki családnak cégeiken kívül is szoros kapcsolata van a CBA-val. Idősebb Laki László 14 éven keresztül, egészen 2012 februárjáig egyike volt a CBA tulajdonosainak is, jelenleg pedig a fiának, Laki Péternek van tulajdonrésze a cégben. A CBA 31 tulajdonosának egyike, a szavazati joga azonban a taggyűlési jegyzőkönyv szerint nem számottevő. 2007-ben pedig még ifjabb Laki László képviselte a céget, mint a CBA helyi vezetője.

Az Origo megkereste ifjabb Laki Lászlót is, de nem kívánt nyilatkozni. A CBA kommunikációs igazgatója, Fodor Attila e-mailben feltett kérdéseikre szűkszavúan azt válaszolta, hogy a NAV-nyomozásban érintett Portéka ABC Kft. nem partnerük, a Lakiékhoz köthető másik céggel, a Delikát Kft.-vel pedig franchise-szerződéses jogviszonyban vannak. „Tudomásunk szerint a Delikát Kft. ellen semmiféle eljárás nem folyt és jelenleg sem folyik” – írta Fodor. Lakiékra nem tért ki a válaszában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik