Gazdaság

Itt kaphat állást jövőre

Autogyar(210x140)(1).jpg (autógyár)
Autogyar(210x140)(1).jpg (autógyár)

Szinte minden régióban javulhat jövőre az álláspiaci mérleg, s kilenc szektorból csak egyben várható, hogy több embert küldenek el, mint amennyit felvesznek. Van, ahol kifejezetten nagy létszámbővítés várható a jövő év elején.

A Manpower Munkaerő-piaci Mutatója igazán kedvező képet mutat a jövő év elejére: A megkérdezett munkaadók 11 százaléka tervez létszámbővítést, s velük szemben csak 8 százalék tervez elbocsátást. A többség (74 százalék) nem tervez változtatást, de viszonylag magas azok aránya, akik még nem tudják, mi lesz náluk – derült ki a Profession.hu beszámolójából.

Sok embert vesznek majd fel

Jó hír, hogy Észak-Magyarországon is 10 százalékponttal javult a mutató, s negatív csak Észak-Dunántúlon lett, de az itt mért -1 százalék is jobb eredmény, mint amit korábban mértek. Kiemelkedett Nyugat-Dunántúl, ahol 12 százaléknyi pluszban lehet az első negyedévi mutató.

Ezek a szakmák lesznek kelendőek

A kilenc szektor közül egyedül az építőiparból jött olyan hír, hogy a munkaadók több embert küldenének el, mint amennyinek munkát adnának. Viszont a pénzügyi, biztosítási, üzleti szolgáltatási szektorban és a vendéglátásban jelentős létszámbővítés várható.

Valószínűleg a téli közfoglalkoztatás miatt lehet, hogy a köz- és szociális lakossági szolgáltatásoknál is jókora létszámnövekedés lehet.

Ezen kívül a gyártócégek, a kereskedelmi vállalkozások is több embert terveznek felvenni, mint amennyit elbocsátanának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik