Gazdaság

Nem rúghatják ki, aki vasárnap nem akar dolgozni

munka (munka)
munka (munka)

Jogos, ha egy keresztény vallási okokból nem hajlandó vasárnap dolgozni. Legalábbis Londonban.

A londoni fellebbviteli bíróság elismerte a keresztények jogát arra, hogy vasárnap pihenőnapot tartsanak – írta a Christian Today brit keresztény hírportál.

Üzleti érdek kontra vallási szokások

Londonban Celestina Mba szociális munkás fordult bírósághoz amiatt, hogy elbocsátották a munkahelyéről, miután vallási okokra hivatkozva nem akarta vállalni a vasárnapi szolgálatot. A munkaügyi bíróság korábban visszautasította a nő keresetét azzal az indokkal, hogy nem minden keresztény tartja pihenőnapnak a vasárnapot, így ez nem tekinthető a vallás alapvető elemének. Annak ellenére sem, hogy a tízparancsolatnak is része.

A fellebbviteli bíróság azonban Celestina Mbának adott igazat és elismerte, hogy a vasárnapot több millió keresztény a pihenés napjának tartja, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. A bíróság egyúttal kimondta, hogy a munkáltatóknak meg kell találniuk az egyensúlyt az üzleti érdekeik és az alkalmazottaik vallási szokásai között.

A londoni keresztény jogi központ vezetője, Andrea Minichiello Williams üdvözölte a döntést, kijelentve: a bíróságok végre kezdik jobban

Vasárnapi pótlék

Magyarországon még nemigen volt hasonló ügy

Az általunk megkérdezett munkajogászok nem tudtak hasonló magyar bírósági esetről. Fodor T. Gábortól megtudtuk azt is, hogy az unió munkaidő-irányelvében eredetileg szerepelt egy olyan kitétel, miszerint a vasárnap pihenőnap. Azonban ezt mintegy 15 éve törölték, pont azért, hogy vallási szempontból is semleges legyen a szabályozás. Ilyen oldalról nézve felettébb érdekes a londoni döntés.

Vasárnapi pótlék: kár volt piszkálni a kereskedőket

Magyországon egyébként fő szabályként tiltott a vasárnapi munkavégzés, azonban ez alól a fő szabály alól rengeteg kivétel lehet, például a kereskedelem is.

Ehhez a szektorhoz kapcsolódott egy nemrégiben megjelent sajtóhír, mely arról szólt, hogy a Kúria döntése alapján, a kereskedelemben nem kötelező az 50 százalékos vasárnapi pótlék. Csakhogy, mint kiderült, a Kúria a Munka Törvénykönyve 2012. előtti, ma már nem hatályos rendelkezéseit vizsgálta, egy régi, konkrét eset kapcsán.

A jelenlegi Munka Törvénykönyve szerint a kereskedelemben jár az 50 százalék vasárnapi pótlék – hangsúlyozta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) közleménye. Ezért szerintük kár volt piszkálni a kereskedőket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik