Gazdaság

Még idén bekebelezheti az állam a Főgázt

gáz (gáz)
gáz (gáz)

Még az év végéig megszülethet a megállapodás a német RWE és az állami tulajdonban lévő MVM között a Főgáz 49 százalékos részesedésének megvásárlásáról – tudta meg a Magyar Nemzet.

Az ügylet révén a fővárost ellátó energiaszolgáltató köztulajdonba kerül. Koncz László, a budapesti gázszolgáltató vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy a Főgáz már túlesett egy héthetes, rendkívül részletes és mély átvilágításon, amelyet neves nemzetközi tanácsadó cégek végeztek. Ez alapján megtörténik majd a Főgáz értékelése, és erre alapulhat az RWE kisebbségi részesedésének megvétele. Emellett többségi tulajdonosként a cégben marad a főváros.

A kormány és az állami tulajdon?

Előkészítették

Az állami bevásárlásnak szépen megágyazott a rezsicsökkentés.

Koncz Lázsló elmondása szerint a 2013-as nehéz év volt a cég és a többi gázszolgáltató számára, elsősorban a januári és novemberi rezsicsökkentés hatásai miatt. Ennek ellenére sikerült megőrizni a Főgáz nyereségességét, noha az jócskán elmarad a tavalyi körülbelül 7 milliárd forintos adózott eredményétől.

Költségcsökkentést hajtottak végre, így a rezsicsökkentésből eredő veszteségeket részben kompenzálni tudták. Mint mondta, az év egészét nézve többmilliárdos nagyságrendű veszteségről van szó. Nagy sikernek tartják, hogy ennek ellenére a cégcsoport várhatóan nyereséggel zárja az évet.

Alacsonyabb rezsi és magasabb adók vs. foglalkoztatás

A rezsicsökkentés bevezetése óta tíz százalékkal csökkent az energiaszektorban foglalkoztatottak száma.

Az energetikai szektort is képviselő Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ) korábban megerősítette lapunknak a rezsicsökkentés negatív hatásait. Székely Tamás elnök elmondta, több cégről is tudnak, ahol már folyamatban vannak a leépítések, és ezek esetenként száz vagy több száz főt is érinthetnek. S nemcsak az energiaszolgáltatók alkalmazottainak állása kerülhet veszélybe.

Ennek oka nem csak a központilag előírt alacsonyabb árak, hanem az energiaszolgáltatók társasági adójának megemelése is, amely 2013-ban a korábbi 19 százalékról 50 százalékra emelkedett. Emellettbevezették a közműadót, amely országosan egységesen 125 forint méterneként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik