Pénzügy

Jó, ha felkészül rá: bármikor kirúghatják

elbocsátás (elbocsátás)
elbocsátás (elbocsátás)

De hogyan lehet erre felkészülni? Íme, néhány tipp, mikor lehet gáz, és hogyan lehet előremenekülni.

Kirúghatják, ha nem teljesít megfelelően, ha összeférhetetlen, ha igazolatlanul hiányzik stb. Sőt, ha a magatartásával, szakmai tudásával, hozzáállásával van gond, akkor is. Vannak azonban olyan helyzetek is, amikor a háttérben nem ez áll. A Profession.hu karrier-tanácsadója, Herczku Monika ezeket gyűjtötte csokorba.

Mindig legyen résen!

Ha új főnök jön, akivel nem egyeznek az elképzelései, vagy aki a saját emberét akarja az ön székébe ültetni, vagy ha nem hozzák a cég vezetése által meghatározott pénzügyi eredményeket, vagy ha elindul a céges átszervezés és éppen azon az osztályon kezdik a létszámcsökkentést, ahol dolgozik – akkor ne érje meglepetésként az elbocsátás.

Ilyenkor nem számít, milyen kiváló szakember, egy pillanat alatt az utcán találhatja magát. Vagyis szakmai tudástól független események miatt is elveszítheti a munkáját.

Herczku Monika azt tanácsolja, mindenki készítsen magának egy B tervet, mit tesz, ha hirtelen mennie kell. Legyen tisztában azzal, hogy a jelenlegi munkahelye valószínűleg nem az utolsó, hiszen nyugdíjas állások, már nincsenek.

Legyen hűséges, de csak egy bizonyos pontig

A vállalatok – különösen a kisebb vállalkozások – törekszenek arra, hogy olyan családias légkört teremtsenek, ahol a munkavállalók jól érzik magukat, szívesen járnak be dolgozni, hatékonyabban és elkötelezettebben végzik a munkájukat. Ha lojálisabbak a céghez, akkor hosszabb időt fognak ott tölteni. A cégnek a betanításra fordított költségei megtérülnek, több profitot tud termelni, jobb pozíciót ér el a piacon.

A cég díjazza az elköteleződését, de amint kiderül, hogy valaki nem hozza a megfelelő számokat vagy mutatókat, akkor a hűség már kevés, és a munkavállaló új munka után nézhet. Hiszen csökken a cég versenyképessége.

Ne engedje, hogy a dolgok idáig jussanak. Legyen a zsebében vagy a fejében az a bizonyos B terv, amit azonnal előhúzhat.

Mindig legyen naprakész az önéletrajza és a profilja

Ha valaki biztosnak érzi a munkahelyét, úgy gondolja, hogy a munkájára mindenképpen szükség van. Ilyenkor hajlamos arra, hogy ne frissítse az önéletrajzát, vagy éppen elhanyagolja a LinkedIn profilját.

Ne felejtse el azonban, hogy ezek marketingeszközök. A tanácsadók vagy HR-szakemberek pedig kulcsszavakra keresnek. Ha ezek nem megfelelőek, akkor nem fognak önre találni. Könnyítse meg a dolgukat, tegye naprakésszé a profilját a közösségi oldalakon.

“Miután meghallgatta a fejvadász ajánlatát, még mindig mondhat nemet a lehetőségre, de nem mindegy, hogy ön keres, vagy önt keresik” – hívja fel a figyelmet a tanácsadó.

Fejlessze magát

Ne essen bele abba a csapdába, hogy minden idejét az íróasztal mellett tölti a munkába temetkezve. Aki egész nap csak a villogó képernyőt nézi, nem tudja, hogy mi történik a környezetében.

Tartsa a szakmai tudását naprakészen. Ha többre nincs ideje vagy pénze, akkor az interneten tájékozódjon a szakmai újdonságokról, kérjen hírleveleket, csatlakozzon szakmai csoportokhoz, cseréljen véleményt, keressen benchmark adatokat vagy “legjobb gyakorlatokat”.

Vegyen részt szakmai rendezvényeken, konferenciákon, szemináriumokon. Fejlessze vezetői készségeit, ismerje meg az új technikákat, fejlessze konfliktuskezelési képességét, tárgyalástechnikai tudását. Ezekre szinte minden munkakörben szüksége lesz.

Szélesítse a kapcsolatrendszerét

Mikor érezheti magát valaki viszonylagos biztonságban? Ha van egy jól működő, széles kapcsolatrendszere – emlékeztet Herczku Monika, aki szerint egyre inkább igaz az a mondás, hogy “nem az számít, hogy mit tud, hanem, hogy kit ismer”.

Ha megüresedik valahol egy hely, és éppen ott van egy ismerőse, aki tudja, hogy ön milyen jó szakember vagy mennyire megbízható és szorgalmas, akkor be fogja ajánlani. Neki is fontos, hogy kit ajánl, mert nem szeretne a későbbiek során kellemetlen helyzetbe kerülni.

Amerikai menedzsmentguruk azt javasolják, hogy egyszer se hagyjuk a napot lemenni anélkül, hogy a kapcsolati hálónkat ne szélesítettük volna – azaz új ismeretség megkötése nélkül.

Ne felejtse el: minimum 70 százalék az esélye annak, hogy egy új munkahelyről a kapcsolati hálón keresztül értesül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik