Gazdaság

Leleplezéssel büszkélkedik a NAV

Véletlen egybeesés: éppen most számoltak fel egy több százmilliós áfacsalást.

Frissítés: Felszámolt olajmaffia

Az eddigi adatok alapján csaknem 800 millió forintos kárt okozott az államnak egy olajjal kereskedő bűnszervezet, amelyet nemrégiben sikerült felszámolniuk a NAV adóellenőreinek, pénzügyi nyomozóinak. A körbeszámlázásos áfacsalás bizonyítására a NAV információtechnológiai csoportja által lementett elektronikus adatokat is felhasználják.

Mintegy 3 milliárd forint értékű ipari olaj forgalmazása köthető a kiiktatott céghálóhoz. Az év eleje óta végzett ellenőrzések, majd a nyomozás során kiderült részletek szerint az áru szlovák és román gazdálkodóktól származott és papíron szövevényes számlázási láncon futott keresztül. A közbeiktatott cégek egyike sem fizetett áfát, sőt volt, amelyik visszaigényelt adót a fiktív számlák révén.

Az üzletszerűen elkövetett csalássorozat gyanúját egy adóvizsgálat keltette fel. A revizoroknak a jelentős volumenű – évente mintegy 11-12 ezer tonna – ipari olajat feldolgozó gazdálkodó üzleti partnerei szúrtak szemet. A cégek szinte a semmiből előtűnve, mindennemű gazdasági előélet nélkül forgalmazták a finomítatlan olajat, majd mikor már nem volt szerepük, rejtélyes módon ukrán vagy szerb tulajdonoshoz kerültek.

Az ügy érdekessége, hogy a maffiaszerű törvénytelen olajkereskedő hálózatot az adóellenőrök és a pénzügyi nyomozók együttműködése révén pár hónapos működés után sikerült felszámolni. Az adatok ráadásul több számlázási láncra is utalnak. A csalók ezekben repceolajjal, gombokkal sőt drágakövekkel is üzleteltek.

A NAV egyszerre 22 helyszínen tartott házkutatást. Pénzügyi nyomozók és adóellenőrök jelentek meg a mátészalkai cég, valamint több szabolcsi és budapesti beszállítója székhelyén. A nyomozók számítógépeket és 26 ezer oldalnyi könyvelési iratot foglaltak le, az információtechnológiai csoport pedig több mint 5 terabyte adatot mentett le. Az okozott kár biztosítására mintegy 600 millió forint értékben zároltak 34 autót, 126 hektár ingatlant és 3 bankszámlát.

A nyomozók 4 gyanúsítottat hallgattak ki különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. Tettükért akár 10 évig terjedő szabadságvesztést is kaphatnak. A bíróság elrendelte előzetes letartóztatásukat.

Nem vesztegetik az idejüket az elmúlt hetekben ezermilliárdos csalások elnézésével vádolt Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai: közleményük szerint több százmilliós körbeszámlázásos áfacsalást számolt fel az észak-alföldi régióban. Az edóellenprzésekkel indult, majd nyomozással folytatódó eljárásban adóellenőrök, pénzügyi nyomozók és pénzügyőrök jelentek meg a cégvezetők lakásán és irodáiban, ahonnan előkerültek a bizonyítékok, és zárolták az elkövetők vagyonát, olvasható a szűkszavú közleményben.

Az ügyben 11 órakor tart sajtótájékoztatót az adóhatóság, cikkünket hamarosan frissítjük.

Szép történet

Terítettek

Horváth András volt adóellenőr november 8-án sokkolta a közvéleményt kijelentésével, miszerint a kiemelt adózokkal, vagyis a legnagyobb magyar cégekkel és multikkal igen elnéző az adóhatóság. 1700 milliárd forintra is rúghat a magyar államnak okozott kár. Horváth, állítása szerint, korábban nemcsak főnökeit, de kormánytagokat is értesített a feltételezett áfacsalásokról, ám bejelentéseivel senki sem foglalkozott, a kifogásolt ügyekről pedig leállították.

A NAV visszautasította Horváth állításait, rágalmazás miatt feljelentést tett ellene, legutóbb pedig azzal állt elő, hogy a volt NAV-os nem is volt soha adóellenőr, ergo nem láthatott rá az említett ügyekre.

Időközben egy másik volt NAV-os tálalt ki: az egyelőre névtelenséget kérő informátor szerint egy 2012-es kormányrendelet (ez a 366/2012. számú kormányrendelet) megszüntette a Kiemelt Ügyek Adóigazgatóságát (KÜIG) a NAV-on belül, amiről az informátor szerint köztudott, hogy a nagyobb jelentőségű, hálózatos ügyekben, ez „egyértelműen az ellenőrzések hatékonyságát gyengítő lépés” – állítja.

Ahogy Horváth András Rogán Antalt tájékoztatta, úgy a mostani adóellenőr is írásba foglalta fenntartásait, ő Gondos Judit államtitkárnak írt levelet, amiben súlyos nemzetgazdasági és nemzetbiztonsági kockázatokat emleget a KÜIG megszüntetése kapcsán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik