Gazdaság

Botrányos: a volt adóellenőr szerint a NAV a fogoly

A volt adóellenőr az Indexnek adott interjújában azt mondja, a maffia érdekeit sérti azzal, hogy kitálalt. Horváth András állítja: a NAV is vastagon benne van abban, hogy akik az adócsalások legnagyobb haszonélvezői, azok megúszhatják.

Feljelentésre feljelentéssel válaszoltak

Horváth András volt adóellenőr azt állítja, hogy a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) szemet huny a kiemelt adózók áfacsalásai felett, illetve túl alacsony büntetéseket szabnak ki. Erre bizonyítékai is vannak, amiket az ügyészség elé terjesztett (hivatali visszaélés miatt tett feljelentést a NAV ellen).

Az Indexnek adott interjújában konkrét neveket és cégneveket nem árult el, de részletesen felvázolta, hogyan is működik a „rendszer”.

Nem akar kormányt buktatni

Azt állítja, már egy éve fontolgatta, hogy a nyilvánosság elé lépjen, s nem azért tálalt ki most, mert kormánybuktató szándéka lenne. Sőt, a kormánytól vár segítséget ahhoz, hogy megváltozzon a jelenlegi helyzet. Szerinte a hivatalon belül is sokan állnak mögötte, és gondolják azt, hogy mivel ő kinyitotta a száját, végre történhet valami.

1700 milliárd forintnyi veszteség

Számításai szerint évente mintegy ezermilliárd forintot csalnak el a legnagyobbak, de több ezer közepes méretű vállalkozás is haszonélvezője az áfacsalásnak. Összességében így csak a körhintacsalások miatt évente 1700 milliárd forintnyi kár éri a költségvetést. Ennek 30-50 százalékát szerinte be lehetne szedni, ha lépne az adóhatóság.

Fotó: Neményi Márton

Szerinte az áfacsaló rendszerek működésért azok a felelősek leginkább, akik a legnagyobb hasznot húzzák belőle. Vagyis a kereskedők, akik megveszik és terítik a kétes eredetű, olcsón beszerzett és nagy haszonnal értékesíthető árukat. Vannak köztük multik és magyar cégek is – állítja. A probléma szerinte az, hogy az egész láncot nem egyben vizsgálják a NAV-nál, vagy ha belekezdenek ilyenbe, akkor föntről leállítják őket.

Fogoly a NAV

Arra is kitért az interjúban, hogy a kiemelt adózókkal a NAV minden évben megállapodik, mennyi adót várnak el tőlük, és cserébe békén hagyják őket. Kimondta: nagyon erős gazdasági érdekcsoportok irányítják a különböző adóhivatali felső vezetőket. Olyan erők, amelyek lassan a politika felett állnak. Vagyis foglyul ejtették a NAV-ot.

Úgy érzi, azzal, hogy beszélt, a maffia érdekeit sérti. Nem tudja mi lesz, de szerinte bármi megtörténhet, ha visszatámadnak.

A kormány tud róla

Horváth az interjúban azt is elmondta, a kormány vezetőit tájékoztatta a visszaélésekről, és egy vezető fideszes lépett is ez ügyben: pár multinál vizsgálat indult. Azonban ezek az ellenőrzések befulladtak idővel. Mint ahogy a 2007 végén létrehozott, a láncolatba szerveződő csalások vizsgálatára specializálódott kiemelt ügyek osztálya is megszűnt.

Horváth egyébként azt mondja, húsz éve ismertek az áfacsalások, és nem csak fideszes oligarchák vannak benne. A pártok háttéremberei szerinte ezen a szinten már jellemzően együttműködnek, és a saját érdekeiket védik, nem az országét. Ennek ellenére bízik benne, hogy a kormány segítségével lehet változás.

Az atlatszo.hu videóra vette, mit mondott az adóellenőr, három napja, amikor kitálalt:

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik