Gazdaság

Adósmentés: a tartozásból is engednének a bankok

bank (bank)
bank (bank)

Nem kellene kidobni a kipróbált és bevált árfolyamgátat, de egy kicsit lehetne rajta pofozni – az Origo értesülése szerintez ez a központi gondolata a devizahitelesek megmentésére tett banki javaslanak. A tervezetben, amelyet pénteken juttattak el a kormánynak, a hitelintézetek azoknak is kínáltak megoldást, akik nem tudják fizetni a hitelüket.

Két alapjavaslatuk egyébként hitelforintosítás és gyorsított árfolyamgát volt.

Így tennék vonzóbbá az árfolyamgátat

A bankszövetség tisztában van vele, hogy az emberek miért félnek a több mint egy éve működő árfolyamgáttól. Azért, mert tartanak tőle, hogy amint lejár a program, nagyon megugorhat a törlesztőrészletük. Hiszen 3-5 év múlva újra piaci áron kell fizetniük a hitelüket, ráadásul a gyűjtőszámlán felhalmozódott adóssággal együtt.

A lap információi szerint ennek ellensúlyozására kétféle megoldással is előálltak a bankok. Egyrészt felkínálnák, hogy még egyszer újra lehessen indítani az árfolyamgátat. Másrészt belemennének abba is, hogy a gyűjtőszámlán felhalmozott összeg egy részét elengedjék. Az egészet azért nem, mert az tönkrevágná a bankrendszert.

Mint megírtuk, azt is javasolták, hogy azok védelmében, akik már nem tudják fizetni a hitelüket, decemberről novemberre hozzák előre a kilakoltatási moratóriumot, és hogy ne lehessen elárverezni azok ingatlanát, akik 500 ezer forintnál kevesebbel tartoznak.

Még a héten eldőlhet a devizahitelesek sorsa

A kormány azonban nem volt elégedett a bankok tervével, ezért Varga Mihály azt mondta, hamarosan beterjesztik saját törvényjavaslatukat.

A kormány így oldaná meg

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta, három-öt év alatt lehetne kivezetni a lakáscélú devizaalapú jelzáloghiteleket. Hozzátette: a kormány olyan megoldást szeretne találni a devizahitelesek problémájára, amellyel jövőre már 15-20 százalékkal csökken az érintettek törlesztőrészlete.

A nemzetgazdasági miniszter felidézte: a kormány arra kérte a bankokat, hogy 2013. november 1-jéig módosítsák a szerződéseket, és tegyenek lépéseket a törlesztőrészletek csökkentése érdekében, mivel azonban a visszajelzések alapján a bankok nem tudtak “tömeges megoldást találni” az elmúlt két hónapban, ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium most saját javaslaton dolgozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik