Pénzügy

Devizaperek – az első nyert ügy autóhitelnél

devizahitelesek-tuntetese(960x640)(1).jpg (devizahitelesek, )
devizahitelesek-tuntetese(960x640)(1).jpg (devizahitelesek, )

Első fokon nyert egy autóhiteles ügyfele perében Léhmann György siófoki ügyvéd.

A Fővárosi Törvényszék első fokon igazat adott egy autóhiteles devizaperben az adósnak a Porsche Bankkal szemben. Persze valószínűleg lesz még másodfok is, ezért csak részsikerről beszélhetünk. Az adóst a lakáshiteles perekből már ismert Léhmann György képviselte – adta hírül a sonline.hu.

Perhegyek

Nem kell mentőcsomag

Pereim arra alapulnak, hogy a svájci frank árfolyamváltozásának kockázatát az adós magára vállalja, ám a frank alapkamat-változásának is hasonló módon meg kell jelenni a törlesztőrészlet változásában – mondta a siófoki jogász.

Léhmann úgy véli egyébként, hogy nem kell a devizaadósok megmentésével foglalkozni, mert a szerződéseket a bíróságon is rendbe lehet tenni.

Precedensértékű ítélet

A hétszáz devizahiteles perben egyszerre eljáró siófoki jogász nemrégiben jogerősen pert nyert a Pécsi Ítélőtáblán egy lakáshiteles ügyben. Így az OTP-nek az eredeti törlesztőrészlettel kell számolnia. Az ügyvéd a Hír24-nek elmondta, az ítéletet nehéz lesz megkerülni a további eljárásoknál. Ebben az ügyben a bank várhatóan a Kúriához fordul.

5 tipp…

Az ügyvéd szerint bár lenne lehetőség arra, hogy több ügyre kiterjedő közérdekű pert rendezzenek – amit ő kezdeményezett is – de erre végül nem kaptak engedélyt. A következményeket azonban szerinte a bankok ügyvédeinek így is le kell vonniuk. Lehetséges tehát, hogy végre a Bankszövetség képviselői is leülnek majd érdemben tárgyalni a devizahitelesekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik