Pénzügy

Devizahitelek – kész a bankszövetség új javaslata

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2013. 10. 26. 14:45

Benyújtotta a bankszövetség a devizahitelekre vonatkozó új mentőcsomagját. Az átfogó tervezetben külön foglalkoztak azokkal, akik tudják fizetni a hiteleiket, és azokkal is, akik nem.

Korábban a témában:

A Magyar Bankszövetség főtitkára, Kovács Levente az M1 Híradójában beszélt róla, hogy még a november elsejei határidő lejárta előtt, pénteken benyújtották a devizahitelesek megmentését célzó új javaslatcsomagjukat.

Elmondása szerint odafigyeltek a peres ügyekre is, valamint két olyan új pontot is rögzítettek a javaslatban, amely a civil szervezetekkel folytatott egyeztetések eredménye.

Megmentés jeligére:

Változás a kilakoltatásoknál

Az egyik újdonság, hogy a bankok hozzájárulásával előrébb hozzák a kilakoltatási moratóriumot. Eszerint november 1-jétől nem kezdeményeznek kilakoltatást.

A másik, hogy a kilakoltatás akkor is elmarad, ha az adósság nem haladja meg az 500 ezer forintot. További részletekről azonban a bankszövetség főtitkára nem nyilatkozott – olvasható a hirado.hu-n.
A Híradó úgy tudja, a bankok javaslata – bár több új elemet is tartalmaz – jelentős részben a már augusztus végén elkészült két javaslatra épül
. A két javaslat egyébként hitelforintosítás és gyorsított árfolyamgát volt anno.

Kecske és káposzta

Egy, a hírműsornak nyilatkozó szakember szerint létezik olyan megoldás, amellyel csökkenhetnek a törlesztőrészletek, és amivel a bankok sem kerülnek nehéz helyzetbe. Kézdi Zsolt, a Banki Hiteltanácsadók Egyesületének elnöke szerint ilyen lehet például a kamatok csökkentése, hiszen hosszú éveken keresztül a bankok folyamatosan emelték a kamatokat, és így jelentős bevételre tettek szert.

“Másik lehetőség a kezelési költségek csökkentése. Korábban devizában számolták el a kezelési költségeket, ami árfolyam-veszteséget eredményezett, és növelte a törlesztőrészletet is. Ha ezt forintosítják, akkor az a törlesztés csökkenéséhez vezethet” – magyarázta Kézdi.

A kormány így oldaná meg

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta, három-öt év alatt lehetne kivezetni a lakáscélú deviza alapú jelzáloghiteleket. Hozzátette: a kormány olyan megoldást szeretne találni a devizahitelesek problémájára, amellyel jövőre már 15-20 százalékkal csökken az érintettek törlesztőrészlete.

A nemzetgazdasági miniszter felidézte: a kormány arra kérte a bankokat, hogy 2013. november 1-jéig módosítsák a szerződéseket, és tegyenek lépéseket a törlesztőrészletek csökkentése érdekében, mivel azonban a visszajelzések alapján a bankok nem tudtak “tömeges megoldást találni” az elmúlt két hónapban, ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium most azon dolgozik, hogy november elseje után haladéktalanul be tudjon terjeszteni egy, a devizahitelesek problémájára megoldást kínáló javaslatot.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.