Gazdaság

A fiatalok türelmetlenek, ha a karrierről van szó

Az Y generáció maximum öt évet ad magának arra, hogy elérje a vágyott pozíciót. Ők azok, akik a gyors előrelépés és a mind nagyobb anyagi juttatások érdekében hajlamosak a gyakoribb munkahelyváltásra. Több mint harmaduk külföldön képzeli el a jövőjét.

A gyorsabb karrier elérése érdekében a 18-30 év közöttiek hajlamosak a gyakori munkahelyváltásra. Ezt a korosztályt különösen jellemzi a türelmetlenség, akár a szakmai előrelépésről, akár az anyagi juttatásokról van szó – derül ki a tanácsadással és fiatal vezetők fejlesztésével foglalkozó Coaching Team által kezdeményezett 499 fős friss online felmérésből.

A kormány ezt teszi

Mi a legfontosabb a fiataloknak?

Az 1982-95 között született, úgynevezett Y generáció tagjai a munkahelyválasztásnál a fizetés és az előrelépés lehetősége mellett kiemelkedően fontos szempontnak tartják, hogy a munkahelyen “felszabadult, vidám csapat” és “közvetlen, laza hangnem” legyen.

A 15 szempont rangsorában a lista első felében kapott helyet, hogy “nagy szakmai tapasztalattal rendelkező munkatársak” legyenek a fiatal leendő munkahelyén.

Lerf Andrea kutatásvezető elmondta: a vizsgált korosztály tagjaiból nem az életkor, hanem a szaktudás vált ki elismerést. Azt nézik, hogy ki mit ért el, nem azt, hogy ki milyen idős vagy hány évet töltött már el az adott cégnél.

Kilőtt az álláspiac

Könnyen váltanak

Hozzátette: a fiatalok kifejezetten igénylik a visszajelzést és erős bennük a megfelelési vágy. Szeretik a precíz kommunikációt, sőt ha indokolt, felvállalják a konfliktusokat is. Ha úgy érzik, hogy nincsenek a helyükön vagy nem látják a számukra megfelelő karrier lehetőséget, akkor könnyen váltanak munkahelyet.

A Coaching Team szerint fontos az is, hogy a nemzedék a fogyasztói társadalom szülötte, azaz “ha valami elromlik, dobd el és cseréld újabbra, jobbra” szellemben nevelkedett és él, ami érvényes a munkahelyekre és a kapcsolataikra is – mondta a kutatásvezető.

“Érdekes, hogy saját meglátásuk szerint könnyen motiválhatóak, a HR-szakemberek viszont pont ellenkezőleg, inkább nehézségként élik meg a fiatalok motiválását” – hívta fel a figyelmet Lerf Andrea.

S közben…

Külföldön lenne az ideális állás?

A válaszadók több mint egyharmada (35 százalék) külföldön képzeli el a számára ideális álompozíciót. Az Egyesült Államok és Németország a két leggyakoribb célország, de sokszor említették Nagy-Britanniát, Svájcot, Ausztriát és Ausztráliát is.

A két legnépszerűbb munka saját vállalkozást vezetni, illetve egy multinacionális cégnél alkalmazottként tevékenykedni. A válaszadók negyede úgy gondolja, hogy három éven belül el is éri saját kitűzött célját, és 60 százalék mondta azt, hogy maximum öt évet ad magának ehhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik